Hembygdsföreningen öppnar det gamla soldattorpet i Västerplana
Som tidigare år öppnas det gamla soldattorpet på söndag eftermiddag, Det lilla torpet med sina tjocka stenväggar ägs av Skattegården och Hembygdsföreningen har nyttjaderätt.
Detta torp är det enda av fem ursprungliga soldattorp i Västerplana socken som finns kvar i ursprungligt skick. Soldattorp kallas ett torp som byggts åt och användes av en indelt soldat i det ständiga knektehållet ( Indelningsverket). Ett soldattorp skulle enligt stadgan vara 8 x 4 4 meter och sju stockar högt (ca två meter). Denna specifikation bestämdes av armén för att soldaterna skulle få likvärdiga bostäder men bekostades av roten som anställde soldaten. Därför har de flesta soldattorp samma grundplan men många har utökats och förbättrats av sina rotebönder och/eller "hyresgäster". In- och utflyttning skedde vanligen vid Midfaste (15/20 mars) eller Vårfrudagen (25 mars). Då verkställdes en "syn", dvs inspektion att allt var i sin ordning. Dessutom genomfördes en "torpsyn" vart tredje år även om samme soldat bodde kvar. Om torpet användes av en ryttare eller båtsman gällde likartade regler men kallades ryttartorp resp. båtsmanstorp. Totalt fanns 35 000 - 40 000 torp av dessa slag vid varje tillfälle under indelningsverkets tid.
Förmånen av fri bostad i ett soldattorp var en del av den indelte soldatens ersättning och när han slutade sin tjänst blev han tvungen att flytta ut för att bereda plats åt sin efterträdare. Många familjer, vars försörjare avled under aktiv tjänstgöring, hamnade i stora svårigheter när de på detta sätt blev hemlösa med kort varsel. Enligt lag var roten skyldig att inom tre månader tillsätta en ny soldat. Dock hade ofta roten en viss skyldighet att bistå änkan i sådana fall och om soldaten avled under tjänstgöring kunde armén bistå med begravningshjälp.
Den siste soldaten som bodde i torpet var Jonas Gustaf Sixtus tillsammans med sin hustru Anna. Paret fick fem söner och en dotter, under 1880-talet emigrerade några av sönerna till Amerika. År 1891 emigrerade även föräldrarna med sin dotter och tog då namnet Widell. Efter det att Sixtus lämnat torpet beboddes det av Örna-Gustaf och Lovisa Johansson, historien berättat att de var föräldrar till Sven Gustavsson som var far till Greta Garbo. Lovisa blev änka 1909 och var den siste som bodde i torpet fram till år 1931.
Att hembygdsföreningen öppnar torpet någon gång per år och visar upp det i sin helhet är för att både ung och gammal kan få en bild för förr och att föra historien vidare. I samband med att torpet är öppet finns även kaffeservering med hembakat och lotteri. Alla intresserade hälsas välkomna.