Var tredje svensk har för kort semester
Var tredje svensk har inte tillräckligt med semester för att kroppen ska hinna återhämta sig ordentligt. Det visar en ny Sifo-undersökning som Hjärt-Lungfonden har beställt. Bland yngre svenskar är det endast fyra av tio, 43 procent, som har tillräckligt lång semester i sommar.
Att vara ledig i minst fyra veckor i sträck är vad kroppen behöver för att kunna återhämta sig ordentligt från vardagens alla måsten. Utan den återhämtningen riskerar vi på sikt bland annat att få hjärt-kärlsjukdomar. Men så många som 34 procent av svenskarna har inte möjlighet till långledigt. Bara 64 procent är lediga i minst fyra veckor i följd.
- Fyra till fem veckors sammanhängande ledighet är en nödvändighet om man känner sig trött och stressad, som många gör i dag. Det tar tid att varva ned och därför räcker det inte att vara ledig i några dagar, säger Gunilla Burell, forskare inom folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.
Många upplever vardagen som stressande. Stress är i sig inte farligt, men långvarig stress skapar en obalans i kroppen. För att kroppens egna system inte ska sättas ur spel behöver kroppen få möjlighet att återhämta sig.
- Att stressa under en kort period är inte farligt. Det är när vi inte får möjlighet till återhämtning som stressen är skadlig. Långvarig stress kan leda till hjärt-kärlsjukdom, bland annat hjärtinfarkt och högt blodtryck, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Semesterlagen ger de som är kollektivanslutna rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna. Men många svenskar har inte möjlighet till långledigt. Bland kvinnor i åldrarna 15-29 år uppger endast 33 procent att de har minst fyra veckors sammanhängande ledighet. Bland männen i samma ålder har 51 procent minst fyra veckors semester.
- På semestern ska vi försöka sova och vara utomhus så mycket vi bara kan. Det är inte fel att vara aktiv, men man ska försöka att inte vara prestationsinriktad under ledigheten, säger Gunilla Burell.