Unikt samarbete kring miljöbilar: Volvo Personvagnar och Vattenfall utvecklar ny plug-in-hybrid
Volvon som du laddar genom två hål i väggen blir verklighet 2012. Vattenfall och Volvo Personvagnar inleder ett industriellt samarbete för att introducera plug-in-hybrider på marknaden. Den banbrytande teknologin innebär att miljöpåverkan från trafiken kan minskas kraftigt. Dessutom blir bilägandet bekvämare eftersom du kan tanka bilen hemma samtidigt som driftkostnaderna blir betydligt lägre.
I januari 2007 inledde Volvo Personvagnar och Vattenfall ett samarbetsprojekt med målsättningen att testa och utveckla plug-in teknik. Nu fördjupas samarbetet.
- Vi investerar i ett industriellt samarbete för att serieproducera plug-in-hybridbilar i Sverige år 2012, bilar som kan drivas med både el och diesel. Det här är en viktig affär för oss och partnerskapet med Vattenfall ger oss möjlighet att ta ett stort steg mot att erbjuda våra kunder bilar med ännu lägre miljöpåverkan, säger Stephen Odell, vd på Volvo Personvagnar.
Vattenfall och Volvo Personvagnar tror att serieproduktion av plug-in-hybridbilar och utvecklingen av infrastruktur kan medföra nya arbetstillfällen och bidra till att Sverige även i fortsättningen ligger i framkant när det gäller avancerad miljöteknik.
Bilen kan laddas hemma
En av de stora fördelarna med plug-in-hybrider är att de kan laddas i ett vanligt eluttag.
- Vi vill förstärka elens roll i samhället och dess nyckelroll för att lösa klimatfrågan. Genom det här samarbetet hoppas vi kunna påskynda introduktionen av elbilar. Tillsammans utvecklar vi framtidens teknik med plug-in-bilar och olika laddningsalternativ, säger Lars G Josefsson, vd och koncernchef på Vattenfall.
Utvecklingen av bilarna sker med gemensamma medel. Volvo Personvagnar producerar bilarna och Vattenfall utvecklar laddningslösningar och förser bilarna med elektricitet.
Innovativ miljöteknik
Elektricitet är väl lämpat som drivmedel för personbilar. En elmotor har hög verkningsgrad och förbrukar ungefär en femtedel så mycket energi som motsvarande motor driven med fossila bränslen. Inköpspriset för en plug-in-hybrid blir högre, eftersom batterier fortfarande är dyra men med eldrift blir bränslekostnaden ungefär en tredjedel jämfört med att köra på diesel.
Vattenfall kommer att erbjuda kunderna att teckna ett avtal för el specifikt för vind- eller vattenkraft, som alternativ till normal elmix. Lars G Josefsson ser många fördelar med laddhybrider, även om elen inte kommer från förnybara energikällor.
- Genom eldrift undviks de faktiska utsläppen från de enskilda bilarna. I stället för bensin eller diesel kommer energin från ett fåtal större kraftkällor och Vattenfall arbetar hårt för att få bort koldioxidutsläppen från all elproduktion. I Sverige är Vattenfalls elproduktion så gott som utsläppsfri, säger Lars G Josefsson.
Plug-in-hybridbilarna kommer att drivas med en stark elmotor som får sin ström från ett litium-jonbatteri. Laddningstiden för batteriet blir runt fem timmar och det återladdas även när bilen bromsar.
- Majoriteten av alla bilresor är korta sträckor, som till och från arbetet, och vi kommer att kunna erbjuda en produkt som väl täcker detta transportbehov. För att kunna köra längre sträckor kommer bilen också att vara utrustad med en av Volvos snåla dieselmotorer, säger Stephen Odell.
Demonstrationsbilar visas till sommaren
Till sommaren presenteras tre demonstrationsbilar av modellen Volvo V70. Demonstrationsbilarna ska samla information om vilka önskemål och krav förarna har på den nya tekniken, vilka körvanor de har och hur de vill ladda sin bil. Vattenfall ska bland annat testa koncept för snabb hemmaladdning och för laddstationer med betallösningar på allmänna platser. De bilar som planeras att tas i produktion 2012 kommer att vara utrustade med delvis annan teknik, men demonstrationsbilarna är ett steg på vägen mot att serieproducera en marknadsanpassad plug-in-hybrid.