Artikeln publicerad: 090528
Arkeologistudenter gräver på Stora Karlsö

Under den sista veckan i maj gräver forskare och arkeologistudenter från Södertörns högskola på Stora Karlsö utanför Gotlands västkust. Man kommer bland annat att provborra i grottor för att söka efter lämningar från stenåldern och framåt.

Stora Karlsö är för de flesta känd för sin fågelvärld, där de branta klintväggarnas hyllor har plats för tusentals fåglar. Men Stora Karlsö har också gott om fornlämningar som berättar om en mycket spännande historia. Grottan Stora Förvar grävdes ut i slutet av 1800-talet och innehöll fyra meter tjocka kulturlager med ett enormt tidsdjup från mesolitikum (för drygt 9000 år sedan) till sen tid. På ön finns också lämningar i form av rösen från bronsåldern och gravar från järnåldern. Under medeltiden höggs här sten till kyrkobyggen på Gotland, och som en röd tråd genom öns historia löper fisket och fårskötseln. På ön finns också en fyr, som fram till 1974 bemannades av en fyrvaktarfamilj.

Seminariegrävning

Varje år genomför ämnet arkeologi vid Södertörns högskola en s.k. seminariegrävning med forskare och studenter från högskolan. Det är B-kursens studenter som avslutar sin termin med en fältkurs. Årets fältarbeten har två delar:

Den ena delen gäller ett antal grottor som i likhet med grottan Stora Förvar antas innehålla lämningar från stenålder och framåt.

- Genom provborrning, som är en modern och i möjligaste mån icke-förstörande metod,ska vi undersöka om de härgrottorna verkligen innehåller kulturlämningar, och i så fall från vilka tider, säger Kerstin Cassel, docent i Arkeologi och ämnesansvarig för Arkeologi vid Södertörns högskola.

Den andra delen innebär en grävning i Norderhamn för att ta reda på vilka lämningar som finns där. Mindre undersökningar har gjorts i området vid olika tillfällen under 1900-talet, men i och med att platsen brukats kontinuerligt genom tiderna är förhållandet mellan de olika lämningarna svårtolkade.

- Det är en fantastisk plats att få bedriva utgrävningar på, och det har inte varit lätt att bestämma vilka lämningar vi ska koncentrera oss på i första hand. Vid en rundvandring på ön är det lätt att hitta intressanta undersökningsobjekt och man skulle kunna ägna många år här, säger Kerstin Cassel.

Utgrävningarna pågår mellan den 23 och 31 maj. Alla intresserade är varmt välkomna att på plats följa arbetet. Forskare och studenter finns på plats hela dagarna under grävperioden.

Grävningen 2009 är ett samarbete mellan Södertörns högskola och Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB och genomförs med stöd från Palmska fonden.

Mer information:
Utgrävningen på Stora Karlsögår att följa från arkeologiämnets hemsida genom en grävdagbok som uppdateras löpande.

Pressmeddelande från: Södertörns högskola