Mål för ambulanssjukvården Skaraborg
Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg beslutade i går om mål och uppföljningsplan för ambulanssjukvården i Skaraborg. Målen bygger på Socialstyrelsens föreskrifter om God vård.
Vid olyckor eller akuta sjukdomar är ett snabbt och riktigt omhändertagande av patienten avgörande. Det kräver korta insatstider, hög kompetens och väl planerad lokalisering av ambulanserna. Hälso- och sjukvårdsnämnden styr ambulanssjukvården genom att ställa upp mål och fördela resurser, Skaraborgs Sjukhus disponerar sedan resurserna för att uppnå målen.
Några av målenför ambulanssjukvården i Skaraborg
- Minst 80 procent av patienterna ska nås inom 20 minuter vid prio 1 larm
- Ingen skillnad i medicinska resultat utifrån ålder och kön
- Nolltolerans av fallskador i samband med ambulanstransport
- Minst en specialistutbildad sjuksköterska ska finnas i varje ambulans
Mål som följs upp av SOS Alarm
- Svarstiden ska vara mindre än 8 sekunder
- Vid prio 1 larm ska ambulans larmas ut inom 60 sekunder
Skaraborgs Sjukhus har sedan sommaren 2008 en jämnare fördelning av ambulanserna i Skaraborg. Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg har sedan tidigare godkänt den omfördelningen. Den uppföljning som gjorts visar att insatstiderna i huvudsak varit korta trots en avsevärd ökning av antalet larm.
Befolkningens uppfattning om vården
Vårdbarometern är en rullande undersökning om svenskarnas kunskaper om, erfarenheter av och attityder till hälso- och sjukvården. 1 800 personer i Skaraborg svarar på undersökningen varje år. Resultaten vid den senaste undersökningen visar att invånarna i västra Skaraborg har ett större förtroende för vård på sjukhus jämfört med genomsnittet för Västra Götalandsregionen. Däremot anser färre i västra Skaraborg än i övriga regionen att de har en fast läkarkontakt att vända sig till vid vårdcentralen. Sammantaget anser tre av fyra personer som bor i västra Skaraborg att de har tillgång till den sjukvård de behöver, det är ett något bättre värde än för Västra Götalandsregionen som genomsnitt.