Artikeln publicerad: 090516
Sverige får tillgång till flyg i tungviktsklass



Med början sommaren 2009 får Försvarsmakten tillgång till tre Boeing C-17 Globemaster, transportflygplan med fyra gånger så stor kapacitet som dagens Herculesplan.

FMV har lett arbetet från svensk sida när det gäller samarbetet med SAC (Strategic Airlift Capability), ett samarbete mellan tolv länder inom flygtransportområdet. Foto: Försvarsmakten.
Strategic Airlift Capability (SAC) heter organisationen där Sverige går in som ett av tolv länder. Tio Natoländer och så Sverige och Finland genom Partnership for Peace. Medlemskapet i SAC ger tillgång till ett i förväg bestämt antal flygtimmar i supertransportplanen.

Sverige är med 550 timmar det land som köper näst mest timmar efter USA. Skulle behovet av flygtid vara ett annat finns möjlighet att både köpa och sälja timmar.

Det var i oktober som avtalet blev klart och redan nu till sommaren 2009 kommer det första planet att vara i drift.

- Det hela har gått väldigt snabbt. Vi hade ett tydligt behov och kunde tillsammans med USA driva på processen, säger Johanna Lindquist, som har lett arbetet från FMVs sida.

SAC kommer att innebära en ny förmåga till tunga flygtransporter, inte bara i samband med militära insatser ledda av Nato, EU eller FN. Humanitära insatser, stöd till det civila samhället och insatser i samband med naturkatastrofer är exempel på situationer där det kan uppstå behov av tunga transporter med lång räckvidd.

Heavy Airlift Wing heter flottiljen som nu skapas på flygbasen i Pápa, i västra Ungern. Flottiljen leds av en officer från US Airforce med överste Fredrik Hedén som ställföreträdare. Han var tidigare chef för F7 i Sotenäs.

Det svenska inslaget vid flottiljen kommer att bestå av 25 personer, varav tio flygande. Övriga är lastmästare och markpersonal.

Pressmeddelande från: FMV