Förföriska skönheter stor orkidéutställning på Botaniska
Göteborgs botaniska trädgård har Sveriges största samling av tropiska orkidéer, och efter flera nyförvärv den senaste tiden är den nu ännu större och omfattar ca 1500 arter och kultursorter. All denna prakt visas upp på trädgårdens sommarutställning "Förföriska skönheter" - en satsning utan motstycke i Botaniskas historia - som pågår i växthusen hela sommaren mellan lördagen den 16 maj och söndagen den 30 augusti.
Skönheten är bedövande, men det är inte allt. Orkidéerna är också fascinerande genom sin variation och mångfald - med 22.500 arter spridda över hela världen är familjen en av de största som växtvärlden känner - och därtill har många av arterna ett utomordentligt komplicerat sexualliv där fantasifulla tjuv- och rackarspel är legio. Hugade pollinatörer tvingas t.ex. att utföra saltomortaler eller kopulera med falska partners. Just det var något som inspirerade Charles Darwin - vars 200-årsjubileum firas i år - till en tjock bok om "Orkidéers olika knep för att bli pollinerade av insekter". En del av utställningen ägnas också åt Darwin och orkidéerna.
Trots att arterna är så många har blott en enda av dem någon egentlig ekonomisk betydelse som nyttoväxt, nämligen vanilj, där smakämnet utvinns ur den saftiga och fruktköttsrika frökapseln - ett unikum i sig eftersom 99,9 procent av alla orkidéer annars har helt torra fröställningar. Just vaniljens frön sprids sannolikt med fruktätande djur, annars är det vinden som gör tjänst åt orkidéerna. Ytterligare en märklighet i sammanhanget är att alla orkidéfrön måste stimuleras av olika svampar för att kunna gro.
På utställningen - som arrangeras i samarbete med Västsvenska Orkidésällskapet - avslöjas långt fler hemligheter än de redan nämnda. Guidade visningar blir det varje onsdag och söndag kl. 14 under hela utställningstiden. För den hugade kommer också rara orkidésorter då att finnas till salu i trädgårdens butik.