Silverskatt funnen i grav i Skänninge
En unik silverskatt påträffades på måndagskvällen i Skänninge, norr om Mjölby. Skatten, bestående av hundratals silvermynt, påträffades tillsammans med en begraven man i 20 års åldern. - Denna typ av fynd knutet till individ, är unikt, berättar arkeolog Hanna Menander vid Riksantikvarieämbetet.
Myntskatten hittades i S:t Olofs konvent i Skänninge på måndagskvällen av arkeologer från Riksantikvarieämbetets arkeologiska avdelning i Linköping. Mynten påträffades i en grav brevid en yngling vars ålder uppskattas till 20-23 år .
150 silvermynt
Skatten består av ca 150 silvermynt varav 120 av dem låg mellan benen på den begravda mannen och har sannolikt legat i en penningbörs.
Större delen av mynten, präglade på en sida är med största sannolikhet präglade under Knut Erikssons tid, dvs mellan åren 1167-96 och några av ärkebiskopen i Uppsala på 1190-talet. Ett 30-tal mynt, med prägling på båda sidor, låg vid mannens högra höft. Dessa är troligen gotländska och kan dateras till cirka 1140-1200.
- Mängden mynt som påträffats i en grav tillsammans med en individ är unik, berättar Hanna Menander, arkeolog vid Riksantikvarieämbetet UV Öst.
Mynten kommer att levereras till Myntkabinettet för vidare analys och kvarlevorna från ynglingen kommer att undersökas av Riksantikvarieämbetets osteolog.