Så många skadar sig i samband med idrottsutövning
Drygt 104 000 personer i Sverige skadades under 2007 när de idrottade och behövde söka sjukvård akut. De flesta skadorna uppstod i samband med fotboll. Det visar statistik som Socialstyrelsen baserar på beräkningar från Injury Database (IDB).
IDB Sverige består av data som samlas in från åtta svenska sjukhus akutmottagningar och jourcentraler och under 2007 rapporterades 47 529 skadefall in. Sett till ålders- och könsfördelning stämmer befolkningen i upptagningsområdena väl med fördelningen i Sverige som helhet. Med IDB är det därför möjligt att göra nationella skattningar.
IDB innehåller information om alla typer av olycksfall och avsiktliga skador. En stor mängd utgörs av idrottsskador.
Statistiken visar att 94 procent av dem som skadade sig i samband med att de idrottade var under 45 år. Barn (0-17) svarade för 54 procent av skadorna.
- Fler män än kvinnor skadar sig i samband med idrottsutövning. Och det är framför allt barn och yngre vuxna som skadar sig. Drygt en femtedel av skadorna uppstår i samband med kontakt med annan person, till exempel vid sparkar, drag eller tacklingar, berättar Anders Tennlind som är ansvarig för skadestatistiken vid Socialstyrelsen.
Fotboll har flest utövare
Närmare 30 procent av idrottsskadorna inträffade i samband med fotboll. Knappt 9 procent skadades i samband med ishockey och 8 procent i samband med hästsport.
- Att fotbollen står för 30 procent är i sig inte så konstigt. Fotboll är den idrott som har flest utövare. Men man kan inte utifrån statistiken säga att en sport skulle vara farligare än någon annan. För att kunna beräkna den risken måste man ta hänsyn till exponeringen, det vill säga hur ofta och hur länge en viss idrott utövas. Och de uppgifterna finns inte i det material som rapporteras in, fortsätter Anders Tennlind.
Tolkningen av siffrorna för främst alpin skidåkning och snowboard ska också göra med en viss försiktighet. Anledningen är att sporterna är starkt koncentrerade till vissa geografiska områden, som inte omfattas av inrapportering till IDB.
Fler män än kvinnor skadas
Männen svarar för två tredjedelar av samtliga idrottsskador och det fanns fler skadade män än kvinnor i de flesta idrottsgrenar. Av alla idrottsskador resulterade 27 procent i fraktur, 27 procent i blåmärken och 26 procent i stukning/vrickning.
- Knä eller underben är den kroppsdel som oftast skadades när man idrottar, säger Anders Tennlind.
Uppgifterna om idrottsskador presenteras rapporten i Skadehändelser som föranlett läkarbesök vid akutmottagning som nu publiceras Den bygger på statistik från Injury Database (IDB) Sverige 2007. Rapporten redovisar förutom idrottsolycksfall även skadepanoraman för skadehändelser i bostaden, transportområdet, skador under arbetstid respektive barnomsorgs- och skoltid, samt fallolyckor och våld.