Artikeln publicerad: 090511
Punktskrift på svenska frimärken

Posten ger den 14 maj ut två frimärken som uppmärksammar punktskriften och dess användare. På frimärkena finns texten SE MED ANDRA ÖGON i läsbar punktskrift.
- För 200 år sedan, långt före datorernas tid, föddes punktskriftens skapare Louis Braille. Det gör 2009 till ett bra tillfälle att uppmärksamma både punktskriften och alla synskadade. Stryk lätt med pekfingret på frimärket så känner du den, säger Britt-Inger Hahne, chef Posten Frimärken.

Tvåtusen personer i Sverige använder punktskrift som ett hjälpmedel i vardagslivet. En av dem är Bengt Troberg på Synskadades Riksförbund. Han lärde sig punktskrift först i 40-årsåldern men förordar punktskriftsutbildning tidigare i livet eftersom yngre personer ofta lär sig snabbare och har bättre känsel i fingertopparna.

Bengt Troberg använder sig av flera hjälpmedel för punktskrift, såväl datoriserade som manuella. I innerfickan bär han alltid med sig regletten, en behändig liten apparat för snabba anteckningar i punktskrift.

Tekniskt sett är ett punktskriftstecken högst sex upphöjda punkter i en avgränsad ruta med höjden 6 millimeter och bredden 3,5 millimeter. Punkterna är ordnade tre och tre i två kolumner. Läsning av punktskrift sker genom lätt beröring. En viktig fråga för Synskadades Riksförbund är att tjänster och produkter och ska förses med punktskrift. Rätt skyltning ökar tillgängligheten i samhället för synskadade.

Frimärkena Se med andra ögon har tagits fram i samarbete med Synskadades Riksförbund och företaget Iris www.iris.se som bland annat tillverkar orienteringstavlor i punktskrift. Iris har också Sveriges största tryckeri för punktskrift. Det ligger i Fagersta och trycker årligen cirka 1,7 miljoner sidor punktskrift.

I samband med frimärksutgivningen pågår ett antal aktiviteter 14-17 maj på Postmuseum i Stockholm. Utgivningsdagen den 14 maj öppnar museet utställningen Punktskrift i vardagen.

Pressmeddelande från: Posten