Artikeln publicerad: 090506
Riksbekant stör från Kalmarsund flyttar in på Universeum



Stören från Kalmarsund skapade rubriker under påskhelgen när den drogs upp ur havet av en fiskare från Öland. I går flyttade rikskändisen in i Universeums Östersjöakvarium.

Stören har ansetts formellt utdöd i Östersjön i 100 år. Därför var fångsten mycket märklig, men det finns en förklaring: Den nordamerikanska stören (Acipenser oxyrincus) och den europeiska stören (A. sturio) skildes åt för 15-20 miljoner år sedan. Den europeiska stören, som nu bara finns kvar i Frankrike, lär ha kommit till Östersjön för cirka 3000 år sedan och försvunnit för 800 år sedan. Den nordamerikanska stören dök upp i Östersjön under den så kallade lilla istiden för cirka 1800 år sedan och den sista dokumenterade fångsten i Östersjön gjordes 1996 utanför Estlands kust. Någon stör borde alltså inte finnas naturligt i Östersjön.

Jan Westin, vetenskaplig ledare och zoolog på Universeum, förklarar mysteriet:
- När Universeum erbjöds att förvärva stören av fiskaren tackade vi först nej eftersom vi misstänkte att den härstammade från ett tyskt odlings- och utplanteringsprojekt. Alltså borde den släppas tillbaka i havet igen. Men efter kontakt med både det tyska projektet och med Naturhistoriska riksmuseet insåg vi att det fångade exemplaret varken var av den europeiska eller nordamerikanska arten. Troligen är det i stället en rysk stör eller en hybrid som utplanterats illegalt i Östersjön, eller som rymt från någon fiskodling. Eftersom den som främmande art inte bör släppas ut i Östersjön, beslöt vi att låta den få ett nytt hem på Universeum.

På Universeum får den nyinflyttade stören sällskap av en äldre stör, också den med en dunkelt släktskap. Det kan dröja innan vi träffar på någon mer stör i svenska vatten. Försök att plantera ut den nordamerikanska stören kan hindras, då denna kallvattenälskande art inte längre kommer trivas i den allt varmare Östersjön. Hoppet står istället till den europeiska stören, som man nyss lyckats börja odla i Frankrike.

Pressmeddelande från: Universeum