15,3 miljoner till två elbils-projekt
Nu storsatsar Energimyndigheten på två elbilsprojekt. Det handlar dels om att etablera 500 laddningsplatser i Stockholm och Göteborg och dels om att öka användningen av elbilar i de kommunala förvaltningarna i Göteborg och Trollhättan. Totalt anslås 15,3 miljoner kronor vilket innebär 25 procent i stöd till den totala kostnaden för respektive projekt.
Sustainable Innovation AB får 12 miljoner kronor för att i samverkan med Göteborg Energi och Fortum genomföra projekt "Bilel". Projektet har som huvudsyfte att påskynda utvecklingen och underlätta introduktionen av laddbara, eldrivna fordon. Detta ska ske genom att i praktiken pröva olika lösningar när det gäller teknik, aktörer och affärsmodeller. Det förväntas även att ge goda möjligheter för svensk export eftersom övergången till eldrivna fordon kommer att vara ett globalt systemskifte.
Projektet ska introducera och pröva förutsättningarna för att skapa en ny infrastruktur så kostnadseffektivt som möjligt. Projektet ligger i linje med andra satsningar som Energimyndigheten hittills gjort gällande elbilar och de planer som diskuteras när det gäller utbyggnaden av system med mera för en utökad elbilsanvändning.
Projektet har följande direkta mål:
- att etablera 500 laddplatser i Stockholm och Göteborg
- 250 fordon ingår i en testflotta för erfarenhetsuppbyggnad
- en väl fungerande metod/lösning för insamling, bearbetning och webbpublicering av data klar att användas fr.o.m. 2010
Ett framtida scenario med ett stort antal laddningsplatser för eldrivna fordon innebär helt nya konsument- och teknikkrav. Det finns idag flera miljoner eluttag som med mindre anpassning fungerar bra för de kommande elfordonen, men för att möjliggöra en ökad marknad för elfordon är det av vikt att utbyggnad av infrastrukturen hanteras så optimalt som möjligt för att undvika framtida flaskhalsar.
Det gäller bland annat:
- kundkrav t.ex. geografisk tillgänglighet/täthet, hantering i samband med inkoppling, krav på information (laddningsstatus, larm vid fel m.m.)
- tekniska krav på laddplatser vad gäller laddningskapacitet, säkerhet, anslutningssätt, låsning/upplåsning, betalningssystem etc.
- metoder för en kostnadseffektiv utbyggnad och drift
- elnätfrågor/kapacitet, laststyrning etc.
- förutsättningar om vilka aktörer som kommer att bygga, äga och driva laddplatser
Ambitionen är att detta ska dels bidra till att skapa hållbara städer som är tystare, renare, säkrare och ge mindre miljöpåverkan, dels placera Sverige på kartan som föregångare vad gäller eldrivna transporter.
Projektledare vid Sustainable Innovation är Jan Kristoffersson.
Ökad elbilsanvändning i Göteborg och Trollhättan
Göteborgs Gatu AB får 3 304 725 kronor i stöd för projektet "Ny fordonsteknik för kommunanställda - test av elfordon i Göteborgs kommun och Trollhättans kommun". Projektet syftar till att pröva förutsättningarna för att införa ökad elbilsanvändning i de kommunala förvaltningarna i Göteborg och Trollhättan samt genomföra en bred jämförande analys med konventionell fordonsanvändning. Projektets erfarenheter förväntas kunna användas som beslutsunderlag till andra kommuner för att få till en ökning av elbilsanvändningen inom Sveriges kommuner.
Projektet förväntas öka kunskapen om hur kostnader för underhåll och teknik inklusive utbildning för elbilsutnyttjandet ska organiseras och genomföras på kommunal nivå. En viktig del är att fånga upp de anställdas åsikter om hur elbilar fungerar ur tjänstesynpunkt. Även kontakter med medborgarna och mätningar av deras attityder till elbilar är viktiga inslag i projektet. Projektledare vid Göteborgs Gatu AB är Ove Erikson.