Artikeln publicerad: 090421
I kväll sänds Reflex - om nedläggningen av Cementa



Trettio år har passerat sedan Cementa i Hällekis lade ner sin verksamhet, det var en tid av oro för jobben, hemmet och familjen, hur skulle bruksorten överleva då Cementa varit enda arbetsgivare. Nu tretto år efteråt har vi svaren och i höstas spelade SVT in ett program som tar upp dessa frågor, det sänds i kväll i SVT2 i programet Reflex klockan 19.30.

Så här skriver SVT om kvällens program:

Reflex - hur gick det sen?

Den tid då ett företag kunde äga en hel ort och dess invånare, ligger inte längre bort än 35 år. Det vet människorna i Hällekis vid Vänerns östra strand. Och det fick hela svenska folket veta då, 1973 när företaget meddelade att cementfabriken skulle läggas ned. 300 anställda måste få nya jobb i ett samhälle, som under hela 1900-talet varit helt beroende av Cementa.

Det stora bolaget hindrade andra företag att etablera sig på orten, så länge man ville ha ensamrätt till arbetskraften. Men hur var detta möjligt? Och hur gick det sedan för Hällekis och människorna där?

I veckans program samtalar Micke Leijnegard med Bernt Jansson, fackets ordförande då dramatiken utspelades, och Therese Nordlund, ekonomihistoriker med brukshistoria som specialitet.