Artikeln publicerad: 090414
Skolan på Margretelunds utrednings- och behandlingshem får utmärkelse för satsning på teknikutbildning

Lidbeckska skolan på Margretelunds utrednings- och behandlingshem i Lidköping har som en av 25 svenska grundskolor belönats med utmärkelsen "Årets teknikutbildning". Pengarna - 50 000 kronor - ska användas för att starta ett samarbetsprojekt mellan skolans verkstäder och teoriundervisningen.

Margretelund är ett av Statens institutionsstyrelses (SiS) särskilda ungdomshem och tar emot pojkar mellan 13 och 20 år som har en komplex problembild med bland annat svår psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk.

Det är intresseorganisationen Teknikföretagen som på det här sättet stödjer grundskolor som vill starta ett projekt för att komma igång med en genomtänkt teknikundervisning. Lidbeckska skolans projekt ska väva samman teori och praktik i teknikämnet. Det handlar om att hitta en mix som sporrar ungdomarna i ett skolämne där de tidigare ofta misslyckats.

Ska ge baskunskaper i teknik

Lidbeckska skolan vill ge ungdomarna gedigna baskunskaper i teknik. Det ska ske genom ett samarbete mellan mekanisk verkstad, träverkstad, trädgård, hemkunskap och teoriundervisning. Förhoppningen är att det ska ge fördelar för dem som senare söker jobb eller praktikplats i verkstadsbranschen.

- Många av våra ungdomar är mycket duktiga praktiskt, men har missat större delen av sin teoretiska utbildning. Att ge dem den undervisning och stimulans som de behöver för att kunna nå så långt som möjligt i sitt lärande och sin utveckling är viktigast med projektet, förklarar Anna Smedman, lärare och projektledare på Margretelund.

Teknikföretag intresserade av verksamheten

Teknikföretag hon träffar är mycket intresserade av det som sker i skolans verkstäder. De flesta är överens om att det gäller att tänka om kring rekryteringar och inte bara leta efter teoretiskt kunniga utan även efter personer med goda praktiska kunskaper.

- Vi har fått väldigt bra respons av olika teknikföretag. Många berättar att de rekryterat ungdomar som inte har passat in i den vanliga skolan, säger Anna Smedman.

Pengarna ska i första hand användas till att utrusta institutionens verkstäder med material till teknikundervisningen. Dessutom ska arbetsinstruktörerna i verkstäderna utbildas i skolans kursplaner och dokument så att de, tillsammans med lärare, ska kunna medverka vid planeringen av studierna och bedömningen av elevernas kunskapsnivå.

Projektet ska redovisas muntligt hösten 2009. Experter på teknikämnet kommer att ge feedback på resultaten.

Anna Smedman ska dokumentera arbetet och skicka in en projektutvärdering till Teknikföretagen i januari nästa år. Projektet avslutas vid årsskiftet, men ambitionen är att teknikundervisningen vid Lidbeckska skolan även i fortsättningen ska vara en blandning av teori och praktik.

Om priset:

Årets Teknikutbildning är Teknikföretagens utmärkelse för att uppmuntra och belöna framstående teknikundervisning samt tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Teknikföretagen satsar sammanlagt 25 miljoner kronor under åren 2009-2013 för att lyfta teknikämnet och den tekniska utbildningen i Sverige. Grundskolor får möjlighet att starta ett Teknikprojekt för att komma igång med en genomtänkt teknikundervisning.

Pressmeddelande från: Margretelunds utrednings- och behandlingshem