Förskolebarn i Götene kommun samlade in 287 kg metallförpackningar
Den 15 oktober förra året startade Rödsippans förskola i Hällekis en insamling av kapsyler och värmeljushållare som ett delprojekt i den miljöhandlingsplan man upprättat för året och som är den del i miljöprojektet "Grön flagg".
Lappar med uppmaning till Hällekisborna om att delta i insamlingen sattes upp bland annat i Konsum och man utmanade även andra förskolor i kommunen att medverka. Resultatet lät inte vänta på sig, kapsyler och värmeljushållare strömmade in till Rödsippan och projektet antog större proportioner än vad man hoppats på från början.
Denna insamling ansåg man vara ett bra projekt där barnen direkt såg resultat av det mål man ställt upp. Idag samlade man ihop alla kapsyler och värmeljushållare som man förvarat i ett rum på Rödsippan och begav sig ner till Återvinningscentralen i Götene för att väga sina säckar och se hur mycket man fått ihop.
Även förskolor från Götene och Källby slöt upp vid återvinningscentralen med sina insamlade metallförpackningar. Annika Johansson som är driftchef på Götene Återvinningscentral berättade för barnen om vad man sen gör med den återvunna och nedsmälta metallen, hon visade också exempel på olika saker som kan tillverkas.
Sen var det dags för den spännande stunden då kassar och säckar ställdes på den stora vågen för att vägas. Men det var lite problem att väga så få kilo på vågen som i normala fall är anpassad för lastbilar, så man fick även ta hjälp av en enklare personvåg för att få fram rätt vikt. Resultatet blev till slut att Källbys förskolor hade samlat ihop mest metallförpackningar till en vikt av 120 kg, på andra plats kom Götenes förskolor med 100 kg och på tredje plats förskolorna Rödsippan och Vitsippan i Hällekis med 67 kg. Och med tanke på att under 2008 samlade invånarna i Götene kommun i genomsnitt in 1,58 kg metallförpackningar per person så var dagens resultat på totalt 267 kg ett riktigt bra resultat och motsvarar summan av vad 168 personer i kommunen samlar in under ett år.
Grön Flagg är det synliga beviset på att man i den dagliga verksamheten prioriterar ett handlingsinriktat miljöarbete, där demokrati och delaktighet är två av nyckelorden. En handlingsplan upprättas en gång varje år vilken senare granskas för att se om man nått upp till de ställda målen så att man få behålla certifieringen Grön flagg.