Stockholms landsting säger upp avtal om färdtjänstsamtal till Moldavien
Från och med den 1:a april kommer 500 färdtjänstsamtal varje dag att kopplas till ett callcenter i Moldavien, ett tiotal moldaviska medborgare utbildas just nu i Skaraborg för att kunna ta emot samtalen. Stockholms läns landsting har använt sig av en liknande tjänst men fått problem och säger nu upp avtalet.
Så här står det i ett pressmeddelande från Stockholms läns landsting:
Beställningscentraler för färdtjänsten sägs upp (FP, M)
Färdtjänstnämndens upphandlingsutskott föreslås i morgon tisdag säga upp avtalet om beställningscentraler med företaget Samres, som står för 30 procent av verksamheten. Bakgrunden är återkommande problem med kvalitet och bemötande som trots upprepade insatser inte förbättrats. Uppsägningstiden går ut den 31 januari 2010. Den tiden ska ägnas åt att finna en ny, bättre lösning.
- Många av våra resenärer upplever problem med bemötandet och möjligheten att göra sig förstådda. Vi ser också att företagets andel nöjda kunder sjunkit dramatiskt under avtalsperioden. Våra ansträngningar med språktester, stöd på plats och stickprovskontroller har uppenbarligen inte gett tillräckligt bra resultat så nu väljer vi att avveckla samarbetet, säger Anna Starbrink (FP), ordförande i färdtjänstnämnden.
- Vi vill vara tydliga med att vi står på resenärernas sida. Nu är vi klara med vår undersökning och trots detta har Samres inte förbättrat kvaliteten. Nu ska vi se till så att resenärerna får en bättre service och därför behöver avtalet sägas upp, kommenterar Carl Grufman, vice ordförande tillika gruppledare (M) i färdtjänsnämnden.
- Vi ställer höga krav på beställningscentralerna men kanske måste de bli ännu högre kring geografisk lokalkännedom och språkförståelse. Vi ger nu vår förvaltning ett uppdrag att ta fram en ny lösning för de beställningscentraler som nu måste ersättas. Vi vill se en lösning som sätter våra resenärer i centrum så att ännu fler blir nöjda med färdtjänsten hela vägen från beställning till resans slut, berättar Anna Starbrink (FP).
FAKTA
82% av färdtjänstens kunder är enligt mätningarna som görs nöjda med beställningsmottagarens bemötande. För Samres del märks en markant försämring efter att beställningscentralen i Moldavien öppnades, från 85% till 77% mellan 2007 och 2008.