Föräldrar har inte råd med mat, medicin och glasögon till barnen
En ny rapport visar att barnfamiljer har en allt tuffare situation. Nästan var tionde förälder har väntat med att hämta ut läkemedel till sina barn av ekonomiska skäl. Under det senaste året har föräldrarna till 80 000 barn i grundskolan inte alltid har haft råd med ett mål varm mat till sig och sina barn och närmare 23 000 barn har av ekonomiska skäl inte fått nya glasögon, trots att de har synfel.
Majblomman, som i fjol delade ut 24 miljoner till ekonomiskt utsatta barn, har ställt frågor till 1000 föräldrar med barn i grundskolan. Svaren bekräftar den bild som ges i bidragsansökningarna till Majblomman, nämligen att många barnfamiljer har en tuff situation.
Under det senaste året har det hänt att 8 procent av föräldrarna till barn i grundskolan inte har haft råd med ett mål varm mat till sig och sina barn - det handlar om 80 000 barn i grundskolan.
Det är signifikant fler mammor (11 procent) jämfört med pappor (6 procent) som inte har råd med ett mål varm mat.
Det är också signifikant fler föräldrar under 34 år (16 procent) som inte har haft råd med ett mål varm mat, jämfört med föräldrar mellan 35 och 50 år (8 procent) och föräldrar som är över 50 år (0 procent).
- Jag tror att det i alla politiska partier och församlingar finns en övergripande vilja att slå vakt om barns situation, men ofta saknas den fantasi och kunskap som det kräver att se på samhället med barns ögon - ur ett enmetersperspektiv, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare. Den förda politiken måste granskas med utgångspunkt från barns behov. Det är angeläget att fokus läggs på den relativa fattigdomen, på barnets upplevelse.
Majblommans krav
I Majblommans årsrapport redovisas undersökningen och fjolårets bidragsfördelning. Här presenteras också Majblommans krav, bland annat:
- Receptbelagda läkemedel till barn ska vara kostnadsfria.
- Landstingen måste betrakta glasögon som en medicinsk behandling.
- Socialbidraget måste ta hänsyn till att ett hushåll blir allt fattigare ju längre en socialbidragsperiod sträcker sig.
- Tillämpa ett barnperspektiv i utredningar om ekonomiskt bistånd.
- Höj barnbidraget.
- Återinför ett särskilt bidrag till ensamstående med barn.
Inte råd med glasögon och mediciner
Åtta av tio föräldrar med barn i grundskolan tycker att barn bör få bidrag till glasögon till 15 eller 18 års ålder.
Det är fler mammor (75 procent) än pappor (59 procent) som tycker att barn upp till 18 års ålder bör få bidrag till glasögon.
Fler föräldrar över 50 år (87 procent) än föräldrar under 34 år (57 procent) tycker att barn upp till 18 års ålder bör få bidrag till glasögon.
Majblommans undersökning visar också att nästan var tionde förälder har väntat med att hämta ut läkemedel till sina barn av ekonomiska skäl. Det innebär att mer än 90 000 skolbarn inte har fått den behandling som deras läkare har rekommenderat. Det är signifikant fler föräldrar i åldersgruppen 35-50 år (15 procent) som inte har haft råd att hämta ut läkemedel till sina barn.
Vardagens vanmakt
- Bidragsansökningar till Majblommans lokalföreningar ökar. Breven visar tydligt brister i barns situation, att vända sig till Majblomman eller kyrkan är ofta en sista utväg. Dessa familjer upplever en slags vardagens vanmakt.
Majblommans lokalföreningar delade förra året ut drygt 24 miljoner kronor i bidrag till barn över hela Sverige. Mest ökade bidragen till nödvändiga men kostsamma saker som mat, glasögon och skor. På andra och tredje plats kommer bidrag till semester med familjen och att kunna få åka på läger och koloni.
Flest ensamstående som söker bidrag
Av bidragsansökningarna till Majblomman kommer 83 procent från ensamstående mammor.
- Breven ger en tydlig bild av dessa föräldrar som kämpar för att få tillvaron att gå ihop, som oroar sig för sina barn och ekonomin, säger Lena Holm.
Undersökningen visar att det är betydligt fler mammor (17 procent) som har tvingats vänta med att hämta ut barnens glasögon av ekonomiska skäl, jämfört med pappor (6 procent).