Säker inkoppling av egen el
Intresset för produktion av energi för det egna hushållet i form av småskaliga vind- och solelsanläggningar växer. Regeringens förslag om fortsatt stöd till solel innebär att fler kan tänkas bli intresserade av egen elproduktion.
Marknaden för småskalig elproduktion av vind- och solel ökar och många produkter kan vara försedda med en vanlig stickpropp. Tanken är att konsumenten ska kunna koppla in till exempel sina solcellspaneler genom att ansluta stickproppen i vägguttaget hemma. Detta är dock inte tillåtet.
- Elnät som du har i hemmet är dimensionerat att klara vissa belastningar och är byggt för att ta ut el från uttagen, inte mata in el till installationen, säger Mikael Schmidt vid Elsäkerhetsverket.
Det finns också säkerhetsfunktioner som ska se till att elnätet inte överbelastas och om vind- eller solelsanläggningen monteras felaktigt sätts dessa säkerhetsfunktioner ur spel.
Att koppla in en anordning som generar elenergi direkt till en befintlig gruppledning via en vanlig stickpropp direkt i ett eluttag är alltså inte tillåtet. I stället ska inkopplingen ske via en fast anslutning eller ett speciellt intag till gruppcentralen. Detta är ett behörighetskrävande elinstallationsarbete som ska utföras av en behörig elinstallatör.
Många konsumenter installerar sin småskaliga vind- eller solelsanläggning och tror att energikostnaderna kommer att minska eller att de ska kunna sälja sin el till nätägaren. Men, ibland kan effekten bli precis tvärtom, elräkningen blir större.
- Det beror på att många elmätare i hushållen inte är nettomätare. Om du sätter i stickproppen från din egen solcellsanläggning i eluttaget finns risken att du även får betala för den el du själv producerar, avslutar Mikael Schmidt.
Elsäkerhetsverket rekommenderar dig att rådgöra med din nätägare före installation av småskalig elproduktion.