Ekologisk whisky från Gotland - snart en verklighet
Det är full fart inom Gotland Whisky Aktiebolag. Projektet att framställa den ädla drycken whisky med råvaror från ön är långt framskridet. Våren 2009 genomförs en nyemission, som skall inbringa drygt 10 miljoner kronor, för att säkerställa verksamheten till dess man kan räkna med intäkter av whiskyförsäljning. Teckning av aktier kan ske under tiden 15 mars till 30 april. Minsta post kostar 2.250 kr och utgörs av 250 B-aktier á 9 kr.
På hösten 2013 släpps enligt planerna den första whiskyn. Det blir en balanserat rökig 3-årig single malt med namnet Isle of Lime. Namnet syftar på ön Gotland och dess berggrund av kalksten, engelskans lime stone.
Ekologisk syn på hela processen
Vd för Gotland Whisky är Anders Stumle, som också driver Halner gård på ön. Han vurmar för ekologiskt och tänker naturnära i allt från spannmålsodling till energival när det gäller uppvärmning och drift i whiskyframställningen.
Grunden i den nya whiskyn Isle of Lime är ett ekologiskt sexradigt Polarkorn från Gotland, av så hög kvalitet att det väckt intresse på destillerier i Skottland. Nu tänker man emellertid behålla det exklusiva kornet för eget bruk, samtidigt som man tar fram andra spannmålsalternativ med lång bakgrund i det gotländska jordbruket - ekologi och odlingshistoria, hand i hand.
"Återbruket" i Roma
Det gamla nedlagda Sockerbruket i Roma, mitt på Gotland, lever upp igen. Nu som whiskycentrum med hela processen från destillering till lagring och buteljering innanför de över 100 år gamla väggarna - recycling på kulturnivå.
Industriarkitekturen från slutet av 1800-talet ger ett mäktigt intryck, både inifrån och utifrån. Detta har man också tagit vara på genom att börja inreda bar och restaurang i våningsplanen över whiskyframställningen. Till sommaren 2010 är man redo att ta emot whiskygäster och då skall man även erbjuda guidade visningar av hela processen, som leder fram till den nya gotländska whiskyn.
I anslutning till destilleriet iordningställs nu också ett modernt och spännande friluftsbad med kapacitet att ta emot tusentals barnfamiljer och turister under den solsäkra sommaren på Gotland.
Isle of Lime - varumärke och butelj
Designen kring den nya whiskyn har tagits fram i samarbete med varumärkesbyrån Hillmarketing i Visby, som också ansvarar för den långsiktiga lanseringen av Gotland Whisky Aktiebolag och deras kommande sortiment. Bakom allt det visuella står unge Art Director Edvin Holm, som redan fått mycket uppskattning för den nya buteljen och etiketten. Han har också formgivit den suggestiva websiten www.gotlandwhisky.se som redan blivit en välbesökt hemsida.
Kunskapsutbyte Skottland - Gotland
Det genuina whiskyintresse som finns hos styrelsen och andra nyckelpersoner i Gotland Whisky Aktiebolag har utvecklats under upprepade resor till Skottland med studiebesök på välrenommerade destillerier. Sakkunskapen i whiskyns hemland ser positivt på möjligheterna att nå framgång med gotländsk whisky.
I planerna ingår också handgriplig hjälp från skotska destillerier när det gäller speciellt känsliga moment i framställningen, vilket innebär att personal från skotska destillerier tidvis kommer att delta i produktionen i Roma. Även utrustning kommer huvudsakligen från Skottland, bland annat handslagna destilleringspannor i koppar.
Som besökare i Skottland och då särskilt i områden runt flera namnkända destillerier, kan man höra gamla ord från gutamålet, som exempelvis ordet kölna, dvs. platsen för mältning och rökning. Tanken att det skulle vara gutniska vikingar som en gång fört med sig konsten att brygga och bränna ut i världen ligger nära till hands. I vilket fall som helst så brygger man fortfarande sin egen "dricke", på en mängd gårdar och andra platser på Gotland - en process som är densamma som början på whiskyframställningen.