Cityhandeln ska bli mer miljövänlig
Västra Götalandsregionen vill tillsammans med Göteborg, Lidköping, Uddevalla och Ulricehamn inspirera butiksinnehavare och fastighetsägare att bli mer miljömedvetna. Det ska leda till ökad tillgång på närproducerade och miljöanpassade varor och tjänster. Stadskärnorna kan dessutom bli mer attraktiva med bättre chans att konkurrera med den externa handeln.
Västra Götalandsregionens miljönämnd beslutade på sitt sammanträde att stötta projektet "Skapa mer miljöanpassad handel i stadskärnorna i Västra Götaland".
Företagarföreningar i de fyra kommunerna ska samla erfarenheter och sprida kunskap om miljötänkande till butiker och fastighetsägare i centrum.Företagarna ska få delta på nätverksmöten och studieresor för att inspireras att tänka mer långsiktigt hållbart. Det handlar både om företagen själva, deras lokaler, energiförbrukning och transporter, och om de produkter man säljer.
- Om centrumhandeln ska kunna konkurrera med de externa köpcentra och locka tillbaka kunderna måste man satsa medvetet. En profilering på miljö kombinerad med affärsmässigt tänkande kan bli ett lyft för centrumhandeln. Attraktiva, levande och tillgängliga stadskärnor är också bra för kommunerna och kunderna. Handel som inte kräver bilresor är bra för miljö och klimat. Därför stödjer vi detta projekt som kan komma att stå modell för andra kommuner,säger miljönämndens ordförande Per Olov Blom.
Aktiviteter som planeras för kunderna är marknader på olika teman, som vid skördetid och jul. Man vill också satsa för mer torghandel eller saluhallar för närproducerade livsmedel. Begagnat-affärer eller "secondhand" är en bransch som också är positiv från miljösynpunkt.
Tanken med projektet som ska pågå i två år, är att de fyra kommunerna ska ta fram en arbetsmodell som även andra kommuner kan använda för att stärka sin centrumhandel. Fler städer kan komma med under projektets gång.
Projektet bygger bland annat på en studie som företagarföreningen Innerstaden Göteborg lät göra.Många av företagen som intervjuades var intresserade av att erbjuda sina kunder ett mer miljöanpassart sortiment. Men man saknade information och tillräckliga kunskaper om olika begrepp som ekologiskt och närproducerat.