Sju av tio säger nej till lönedumpning
Att sälja sitt arbete till nivåer under miniminivån i gällande avtal ofta kallat lönedumpning är ingen lösning som faller svenska folket i smaken. Det visar en undersökning som sex LO-förbund nyligen genomfört med hjälp av Novus Opinion. Mer än sju av tio säger nej till lönedumpning, bara 5 procent är positiva. Målgruppen för undersökningen har varit den svenska allmänheten och 1 000 personer, 18 år eller äldre, har tillfrågats.
Det är de sex LO-förbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, SEKO och Transport som beställt undersökningen som presenteras på Göteborgs Postens debattsida idag. De sex förbundsordförandena skriver bland annat följande:
Vårt och svenska folkets budskap till arbetsgivarna nu och inför nästa års stora avtalsrörelse är: vi accepterar inte lönedumpning. Vi ska inte konkurrera med sämre löner och arbetsvillkor. Våra förhandlingar kommer även i fortsättningen att bygga på att våra medlemmar ska få reallöneförbättringar, skriver de.
Vidare skriver de:
Den så kallade Stråthutredningen, som är ute på remiss, föreslår bland annat att utländska företag som kan visa upp ett kollektivavtal från ett annat land där villkoren ligger på en likvärdig nivå som i ett svenskt avtal, inte är skyldiga att teckna avtal med det svenska facket. Det innebär att facket är tvunget att acceptera avtalet utan kontrollmöjligheter. Det här skapar kryphål. Oseriösa arbetsgivare kan spela ut schysta företag genom falska avtal. Den framgångsrika svenska modellen bygger på att båda parter kan lita på att de avtal som sluts gäller och att de undanröjer dumpning och illojal konkurrens. Därför måste regeringen avvisa förslaget.
Regeringen tar inte sitt ansvar, men vi tar vårt. För oss fortsätter kampen på Kollektivavtalets dag den 17 mars, för kollektivavtal och mot lönedumpning. Främst tar vi kampen för att våra utländska kollegor ska ha samma löner och villkor som inhemsk arbetskraft vid arbete i Sverige, så undviker vi lönedumpning. Något annat är otänkbart. I Sverige ska vi konkurrera med schysta villkor enligt kollektivavtal inte genom lägre löner.