Skuggan av en man - om kammargravar i Mälardalen
För knappt fem år sedan gjorde Stockholms läns museums arkeologer en stor undersökning vid Karby i Täby strax norr om Stockholm. Där vilade fantastiska fynd under jorden. Bland annat hittade man en så kallad kammargrav från 400-500-talet e Kr.
Nu ställs graven, med allt sitt innehåll, ut i utställningen "Skuggan av en man".
Kom och hör den fascinerande berättelsen om mannen från Karby.
Järnålderns mälardalsbor visste att begrava sina döda med pompa och ståt. Gravkamrarna glimmade och gnistrade av exklusiva gåvor. En sådan grav hittade museets arkeologer vid Karby i Täby norr om Stockholms. Graven, som kallas kammargrav, daterades till cirka 400-500-tal e Kr, den så kallade folkvandringstiden. Nu har gravkammaren rekonstruerats på Stockholms läns museum.
I utställningen kan du se hela graven i full skala, med fynd, och höra berättelsen om personen som begravdes i den - Karbymannen - en skugga av en storvuxen, forntida man. Vem var han? En rik bonde, en fruktad krigare - kanske en soldat som varit nere i södra Europa som medlem av den romerska armén?
I utställningen visar vi också den berömda Helgöskatten från Helgö på Ekerö - en uppmärksammad guldskatt som är samtida med Karbymannen.
Utställningsperiod: 26 februari - 16 augusti 2009