Årsmöte på Kinnekulle Hembygdsförening
Lördagen den 7 mars 2009 hade Kinnekulle hembygdsförening årsmöte i Medelplana bygdegård. En återblick på det gångna året gjordes. Till nya ledamöter valdes, Ann-Katrin Lindblad och Ingrid Dahlberg. Förutom dessa nyvalda består nu styrelsen av Gill Bengtsson, Wilhelm Klingspor, Christer Johansson, Marianne Kling, Ingemar Green, Sven Pilfalk och Carl-Gustaf Gillström.
Föreningens medlemsantal ökar ständigt och är nu rekordhöga 272 stycken. Kassören Marianne Kling informerade om föreningens ekonomi, mötet beslöt att medlemsavgiften skulle vara oförändrad då ekonomin är i balans.
Föreningens aktiviteter under år 2008 bygdevandringar och fototräff mm har lockat många både medlemmar och andra som har intresse för bygden. Att föreningen sedan några år har en hemsida med uppgifter från förr och nu gör att många knyter kontakter med föreningen. Uppskattningsvis besöks hemsidan av 500-600 personer varje månad. Besöken på hemsidan kommer från hela världen, den senaste kontakten var från Minnesota. Det visade sig att amerikanaren kunde kopplas ihop med en person från Gävle som tidigare varit i kontakt med hembygdsföreningen.
Styrelsen har även beslutat om att använda engagerade personer med koppling till Kinnekulle möten mm. Som ett led i detta föreläste Alf Lindblad om projektet tornfalken och det ideella arbete som sker kring denna fågelart på bl.a. Kinnekulle.
Alf började som många andra med sitt fågelintresse för de vanligare småfåglarna och har senare inriktats till tornfalken. Projektet med tornfalken täcker över Lidköping med bl.a. Kinnekulle och del av Götene. Det latinska namnet för tornfalk Falco tinnunculus - vilket betyder, falk med klingande läte.
Tornfalken försvann på 1960-talet, i samband med att jord- och skogsbruket industrialiserades. Falkens föda består av främst gnagare och den bygger inga egna bon. Tidigare benämndes tornfalken som kyrkofalk.
Alfs jobb med tornfalken är att få tillbaka fågelbestånd i hans upptagningsområde. Då falken inte bygger sina bon själv, så är holkuppsättningen en viktig del i hans arbete. Ringmärkning sker av ungarna, detta görs för att kunna följa fåglarna och för att ge forskningen mer information. Idag finns 10 holkar uppsatta på Kinnekulle och i sju av dessa förekommer häcknig
Alfs engagemang i tornfalkarna kommer ifrån hans motto "Försöka ge tillbaka något som vi människor förstört".
Mötet avslutades med kaffe och hembakat samt lotteriförsäljning.