Finns Vasa kvar om 100 år?
Vasamuseet har över en miljon besökare per år. Det utsätter skeppet för hårda påfrestningar och på museet bedrivs världsledande forskning för att motverka dessa processer. I maj öppnar en ny utställning som berättar om hur Vasa konserverades och hur man idag framgångsrikt arbetar för att bevara Vasa för framtiden.
När Vasa bärgades 1961 och åter kom upp i luften efter 333 år på havsbotten började en kamp mot naturens krafter. Luftens syre satte igång kemiska och biologiska processer i skeppets trävirke. För första gången i världshistorien stod man inför uppgiften att konservera ett så stort träföremål. Under 17 år besprutades Vasa så gott som dygnet runt med konserveringsmedlet PEG (polyetylenglykol). Det ersatte vattnet i träets celler och hindrade det från att torka och spricka. Vasa har bevarats nästan intakt och världen har idag en unik kulturskatt. Ingen annanstans finns ett så väl bevarat 1600-talsskepp. Vasamuseet drar över en miljon besökare varje år.
Museets nya permanenta utställning "Bevara Vasa" berättar om den kamp mot naturens krafter som historien om Vasa inneburit alltsedan förlisningen 1628. Vad hände när hon låg på havets botten? Vad hände när hon togs upp? Vad väntar i framtiden? Vad säger forskarna?
- I utställningen berättar vi om vilka kemiska processer som pågår i skeppet och i föremålen och vi beskriver det komplicerade arbetet med att konservera ett skrov av Vasas kaliber. För snabbspolsbesökaren finns en tidslinje som fungerar för sig men som också kopplas till resten av utställningen. Tidslinjen slutar dock inte utan tonar ut med plats för nya upptäckter och åtgärder i framtiden, berättar Elin Harland, som tillsammans med Pia Frände producerat utställningen.
Den regniga sommaren 2000 kom katastroflarm. Den ökade fuktigheten i skeppshallen skyndade på de kemiska reaktionerna och man upptäckte svavelutfällningar på skeppet och på föremålen. Mellan 2003 och 2006 pågick ett internationellt forskningsprojekt för att förstå de kemiska och biologiska processerna, och 2008-2011 har ett nytt forskningsprojekt dragits igång för att hitta metoder att stoppa dessa processer. Men den kanske viktigaste åtgärden har museet redan gjort genom att installera ett nytt klimatsystem.
- Läget för Vasa är under kontroll tack vare det nya klimatsystemet och våra forskare har fått ett nytt utgångsläge för de åtgärder som behövs för att stävja nedbrytningsprocessen, säger museichef Marika Hedin.
Utställningen "Bevara Vasa" öppnar 8 maj och är formgiven av Electric Dreams.