"Järnvägsbranschen har spårat ur"
SJ meddelade idag att man inte avser att vara med i Västtrafiks nya upphandling av region- och pendeltåg i Västra Götalandsregionen. Skälet är att SJ bedömer att det inte går att driva trafiken ekonomiskt lönsamt. SEKO - Facket för Service och Kommunikation - menar att detta är ett tecken på att järnvägsbranschen inte fungerar.
- Branschen börjar spåra ur. Om inte ens Sveriges största järnvägsföretag kan räkna hem en stor upphandling måste man ifrågasätta de trösklar som upphandlaren, det vill säga Västtrafik, har satt upp. Uppenbarligen är det så att de krav som Västtrafik ställer svårligen går att leva upp till i förhållande till ett förväntat pris, säger Janne Rudén, förbundsordförande i SEKO.
- Från SEKOs sida har vi länge kritiserat systemet med upphandlingar som mer eller mindre ensidigt tycks fokusera på lägsta pris, och som glömmer kvalitet, underhåll och service, fortsätter Rudén.
Inom kort kommer regeringen att förelägga riksdagen en proposition angående den framtida järnvägstrafiken. Mycket talar för att man kommer att föreslå en total avreglering av marknaden. Janne Rudén tror att detta kommer att leda till ytterligare problem.
- En total avreglering och konkurrensutsättning av Västtrafiks trafikeringsrätt kommer inte att gynna regionens arbetspendlare. Det här kommer att ske på bekostnad av säkerhet, service och de anställdas anställningsvillkor, säger Rudén.
- Den spårbundna trafiken är av avgörande betydelse för Sveriges framtida infrastruktur, inte minst ur klimatsynpunkt. Det är nu dags att politikerna skapar förutsättningar för detta i verkligheten, inte bara i retoriken, säger Rudén.