Skövdeforskare fick Skaraborgsakademins pris för avhandling i kognitionsvetenskap
Vid Skaraborgsakademins årsmöte i helgen, delade man ut årets pris för en doktorsavhandling värd att uppmärksamma till Paul Hemeren, lärare i kognitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde sedan 1996.
Skaraborgsakademin har sedan ett antal år tillsammans med Länsförsäkringar delat ut ett pris för en doktorsavhandling värd att uppmärksamma till forskare verksamma vid Högskolan i Skövde. I år gick priset till universitetsadjunkt Paul Hemeren som skrivit en avhandling i kognitionsvetenskap med titeln "Tänkande i handling: Att uppfatta handlingar genom varseblivning av biologiska rörelser".
- Det känns fantastiskt roligt att få det här erkännandet. Det blir verkligen en uppmuntran när man arbetat så länge med något, att få ett pris som visar att det man gjort håller hög kvalitet, säger Paul Hemeren.
Prissumman går till resa
Han fick priset i samband med Skaraborgsakademins årsmöte i helgen. Prissumman på 10000 kr ska användas till att finansiera en forskningsresa till opponenten för avhandlingen.
- Det blir ett sätt att utveckla vårt framtida samarbete, menar Paul Hemeren.
Om människans rörelsemönster
Han har skrivit sin avhandling inom ämnet kognitionsvetenskap, ett tvärvetenskapligt ämne som innefattar filosofi, psykologi, datavetenskap, lingvistik och neurovetenskap.
- Syftet med min avhandling var att få en djupare förståelse för människans fantastiska förmåga att snabbt och tämligen träffsäkert avläsa andra människors rörelser.
Behöver interagera
Paul Hemeren menar att det i vardagen finns ett behov för människan att uppfatta andras rörelser eller handlingar. Därför är denna förmåga att se och förstå andras handlingar en viktig del av människans kognition.
- Det handlar om en grundläggande anpassningsförmåga, vilket är viktig för vår överlevnad och för att agera som sociala varelser. Vi behöver interagera med saker runt omkring oss och med andra människor, säger han.
Känner igen beteenden
Resultaten i Paul Hemerens avhandling bidrar till kunskapen om vår förmåga att uppfatta andra människors handlingar. Mer specifikt har resultat från hans undersökningar visat att hjärnan verkar lagra vanligt förekommande rörelsemönster och sedan aktiveras dessa mönster när vi känner igen olika handlingar. Genom att ta reda på hur vårt tänkande fungerar när vi rör på oss själva och när vi ser hur andra rör på sig kan vi börja utveckla system som känner igen människors beteenden utifrån hur de rör på sig.
Säkerhetssystem
Det blir också möjligt att använda människans rörelseinformation för att avläsa hennes avsikter eller intentioner, något som kan användas för att till exempel utveckla säkerhetssystem i bilar.
- Tänk om bilen skulle kunna registrera en fotgängares eller cyklists avsikt att fortsätta över gatan eller stanna kvar och vänta. Detta är ett område där jag tillsammans andra kommer att fortsätta med forskning och utveckling, avslutar Paul Hemeren.