Artikeln publicerad: 090214
Vi Resenärer välkomnar konkurrens och tror på SJ



SJ har dramatiskt ökat sitt förtroende hos resenärerna under senaste åren enligt Svensk Kvalitetsindex.

SJ har en egen stor vagnpark som till väsentlig del är finansierad med statliga pengar. De får behålla denna vagnpark när konkurrensen blir fri, vilket ger dem en mycket stor fördel.

SJ fick åren 2001-2004 totalt 4.5 miljarder kronor i ägartillskott från staten, vilket lade grunden till dagens ekonomiska ställning. VD Jan Forsberg sade vid senaste presskonferensen att bolaget först nu fått en ekonomisk bas som klarar konkurrens.

Trots att alla dessa fördelar för SJ är styrelseordföranden Ulf Adelsohn i dag mycket kritisk till regeringens förslag att upphäva monopolet.

Behövs det fler företag på spåren?

Ja, vad är det som säger att SJ i alla lägen är bäst på att ge den service som dagens och morgondagens resenärer (bilisterna) vill ha?

I Finland rullar moderna familjevagnar med lekutrymmen och där har man även biltåg. I Norge satsar man hårt på evenemangs- och helgresor. I båda länderna rullar moderna restaurangvagnar. SJ koncentrerar sig helt på affärsresenärer och kör med begränsade resurser under helgerna. De bistron som finns i X2000-tågen ger inte den service och avkoppling som tradionella restaurangvagnar erbjuder.

Tågkompaniet, som ägs av norska NSB, visade i fjol upp ett snabbtåg på med högre komfort än SJs x 2000-tåg. Tåget kördes på Dalabanan.

Förra året körde ett privat företag ett Panoramatåg med utsiktsvagn till Resmässan i Göteborg. Tåget gick direkt till Liseberg med gångavstånd till mässan. Ett nytt grepp som gjorde att resenärerna inte behövde transfer i Göteborg. Biljettpriset var mycket förmånligt och innehöll både resa och entréavgift.

SJs prissystem med helt rörliga priser uppskattas av många men inte av alla. Det finns resenärer som vill ha fasta priser. Det märkte Veolia Transport när de körde tågen på övre Norrland. Öresundstågen har valt ett system med fasta priser.

När det gäller talet om att det är trångt på spåren har en dansk utredning nu konstaterat att det går att köra betydligt fler tåg över Öresund än vad man tidigare kommit fram till. Det är dags att granska detta på fler spåravsnitt.

Visst finns det flaskhalsar men det finns också många sätt att gå runt dessa. Ett sätt är att förlänga tågen. Ett IC-tåg på tio vagnar har 780 sittplatser, att jämföras med en dubbeldäckare som endast har 252 platser. Båda tågen tar lika stor plats på spåren. En annan lösning är att inte köra alla tåg in till Stockholm Central. En nytt företag kanske stannar sina tåg i Flemingsberg eller i Älvsjö, vilket dels minskar belastningen över Getingmidjan och dels ger bilisterna en bekväm möjlighet att ta tåget. Lågprisflygbolaget Ryanair använder med framgång Skavsta.

Idégruppen Vi Resenär välkomnar regeringens förslag. SJ kommer att ha en dominerande roll även i framtiden men med flera aktörer på spåren kommer nya serviceformer och ny trafik att skapas.

Regeringen väljer rätt spår.

Pressmeddelande från: Jan-Åke Bosell - Idégruppen Vi Resenärer