Fler salamandrar än väntat
I delar av Västra Götalands län finns många småvatten som har stor betydelse för den biologiska mångfalden. I en stor del av dem finns den skyddade större vattensalamandern.
- Vi har hittat fler salamandrar än väntat. Oerhört glädjande, säger naturvårdshandläggaren Anna Stenström.
Länsstyrelsen Västra Götalands län har genomfört en systematisk inventering av större vattensalamander och uppskattar att det finns knappt 2000 småvatten med arten i länet. Länsstyrelsen har även sammanställt var i länet det finns flest småvatten.
Den större vattensalamandern har många krav på sin livsmiljö och fungerar som en indikator på att landskapet innehåller flera olika värdefulla miljöer nära varandra. I Västra Götalands län har arten hittats i cirka 50% av småvattnen i närheten av åkrar. I betesmarker, skog, täkter och tätorter finns det större vattensalamander i mellan 20-30% av småvattnen. Framför allt i Skaraborgsområdet finns det många småvatten och i en stor andel av dem finns det större vattensalamander.
- Jag är imponerad av länets lantbrukare som lyckas kombinera ett aktivt jordbruk med så många lokaler av den känsliga arten större vattensalamander, säger Anna Stenström.
Västra Götalands län utgör ett mycket viktigt område för större vattensalamander i Sverige och länet har ett stort ansvar för arten.
Större vattensalamander är skyddad enligt Artskyddsförordningen och EG:s Art- och habitatdirektiv. Detta innebär bl a att både dess fortplantningsområden och viloområden är skyddade och inte får förstöras. Det är därför mycket viktigt att den som har planer på en exploatering som påverkar småvatten först kontrollerar om det finns större vattensalamander där.