Artikeln publicerad: 090205
1,2 miljoner kronor för utveckling av ån Nossan, Västergötland - Nu kommer ån Nossan att bli än mer attraktiv

- Ån Nossan har en stor utvecklingspotential. Här finns många intressanta sevärdheter att förädla - inte minst från vikingatiden.
Detta säger Therese Tyburek, projektledare för det nybildade projektet "Nossan Smycket" i samband med att man fått 1,2 miljoner kronor från bland annat Leader.

- Syftet med projektet är bland annat att samordna de olika nätverken, förlänga säsongen och att marknadsföra området. Målet är främst att skapa nya arbetstillfällen.

Ån Nossan flyter från Nosse källa i Borås kommun genom Herrljunga, Vårgårda, Essunga och rinner ut i Grästorps kommun vid sjön Dättern i Vänern. Området är unikt genom bland annat dess historia, natur, fiske och sevärdheter.

- Inte minst fisket är intressant. Här finns goda förutsättningar för sportfisketurism. Nossan lär vara ett av norra Europas artrikaste fiskevatten, säger Therese och nämner några av fisksorterna

- Gädda, öring, abborre, sik och ål. Här finns också en mängd olika karpfiskar.

Therese har mångåriga erfarenheter av sportfiske, kunskaper som väl kommer till pass i det nya arbetet. Hon har också ett upparbetat kontaktnät genom sin fiskecamp med fiskeagenter i ett flertal olika länder.

Utveckla företagandet

Therese ser en stor potential vad gäller utveckling av företagandet längs Nossan.

- Vi vill utveckla produkter och stimulera till olika turismsatsningar för att skapa sysselsättning längs ån.

Det kommer att göras genom att bland annat skapa nya nätverk i gemensamma aktiviteter, som kommer att resultera i olika paketerbjudanden. Therese nämner ett exempel.

- Området behöver marknadsföras genom paketering av olika tjänster - boende, mat på lokala råvaror och olika aktiviteter. Det finns redan ett paket på utlandsmarknaderna, Runstensleden, som vi marknadsför, och här har man efterfrågat fler paket från området.

I Runstensleden ingår cykling, övernattning på gårdar och andra landsbygdsställen, mat samt flera aktiviteter och denna led går igenom bland andra Essunga, Vårgårda och Alingsås kommuner.

Det finns även längs ån en potential för vandring, paddla kanot och guidade bussturer.

Fornlämningar

I området längs Nossan finns en mängd fornlämningar. Nordens största hällkista finns i Södra Härene, Vårgårda, och i Essunga kommun finns erfarenheter av en vikingaby, som funnits längs Nossan.

En förening har bildats med samma namn som projektet - Nossan Smycket. Namnet Nossan kommer från isländskans "hnoss", som betyder just smycke. Det är ett av de få vattendrag i Sverige, som rinner mot norr. Ån är tio mil lång.

- Det hela började med att en folder togs fram över samtliga broar över Nossan i Essunga kommun. I samband med denna folders framtagning gjordes en Nossans Dag med tipsfrågor och information om broarna. Den genomfördes av hembygdsföreningarna i kommunen tillsammans med kommunens personal. Detta arrangemang tillsammans med olika vikingaevenemang har väckt stort intresse att man fortsatte med en förstudie kring Nossan, som nu har resulterat i projektet, berättar Therese.

Att det finns ett stort intresse för vikingatiden visar olika aktiviteter i området. Robert Toszegi, amatörarkeolog, är en av dem, som lyft detta.

Medel kommer från både Leader Västra Skaraborg och Leader Sjuhärad, eftersom Nossan rinner genom de två Leaderområdena. Engagerade i projektet är även Victoria Hallqvist, Grästorps kommun, AM Alströmer, Essunga kommun, Sven-Åke Mökander, Rosita Smok och Bengt Wadbring, Vårgårda, Ewa Vikingsson och Gudrun Gustafsson, Herrljunga kommun samt Ann-Britt Boman, Borås kommun.

Pressmeddelande från: Essunga kommun