Ållebergsgymnasiet i Falköping saneras från mögel
I gymnasieskolan i Falköping har för höga värden av mögelsporer konstaterats. Det var vid en mätning i december 2008 vars resultat nu kommit till förvaltningens kännedom. Mögelangreppen är lokaliserade till ett mycket begränsat område, en enskild del i den äldre delen av gymnasieskolan, i det så kallade A-huset.
Det finns inga indikationer på att skolsalar eller andra elevutrymmen är drabbade.
Åtgärder
Åtgärder har omedelbart satts in vid Ållebergsgymnasiet.
Redan under onsdagen har grävmaskiner börjat säkerställa att inte fukt kommer in via marken och angriper bottenplattan.
Ytterligare mätningar ska omgående göras på ett antal punkter i skollokalerna för att identifiera eventuellt fler angrepp och för att i så fall lokalisera dessa.
Den sedan tidigare planerade ombyggnaden av just den aktuella delen av skolan fortskrider enligt planerna med det tillägget att särskilt fokus läggs på de aktuella mögelproblemen. Ambitionen är att lösa problemen en gång för alla.
Kinnekullehälsan, som är kommunens samarbetspartner i arbetsmiljöfrågor, är inkopplade med uppgift att kartlägga och följa upp de problem som en del av personalen upplevt.
All verksamhet på Ållebergsgymnasiet fortsätter som vanligt. Det finns i dag varken personal eller elever som vistas i den aktuella delen av gymnasiets A-hus, på grund av den sedan tidigare planerade ombyggnationen.
Vad är mögel och är det farligt?
Mögel är en form av svamp som växer på en mängd olika näringsinnehållande substrat, t.ex. ved och andra organiska material. Mögel trivs i en fuktig miljö och drabbar ofta byggnader med dålig luftventilation eller bristfälligt fuktskydd.Om mögelbeväxningen är omfattande kan det sprida sig så mycket sporer att det är skadligt. Är det ett tidigt och begränsat angrepp räcker det att stoppa vidare skador genom att t.ex. sätta in en aktiv avfuktning. Är angreppet mer omfattande är sanering påkallad.
Källa: Anticimex.se och Trygghetsvakten.se