Återvinningsstationer får underkänt
I 24 av länets kommuner kontrollerades återvinningsstationerna under hösten. Resultaten visar att många stationer är nedskräpade, har överfulla behållare och brister i informationen om hur man sorterar.
Det är anmärkningsvärt, särskilt med tanke på att återvinningsstationerna har funnits i flera år, säger projektledare Cecilia Lunder.
Miljösamverkan Västra Götaland har, tillsammans med miljökontoren, under två månader genomfört en tillsynskampanj på återvinningsstationer där hushåll lämnar förpackningar och returpapper. Miljökontoren besökte sammanlagt 243 stationer, vid ett eller flera tillfällen.
- Hälften av de besökta återvinningsstationerna var vid minst ett tillfälle nedskräpade, varav en fjärdedel mycket. Vid en av fyra stationer bestod största delen skräp av grovavfall eller större sopor, dvs. sådant som inte ska lämnas till återvinningsstationerna.
- Vid 30 procent av stationerna fanns det vid minst ett tillfälle överfulla behållare. Det gällde främst behållare med papper, tidningar och plast.
- Vid 43 procent av stationerna bedömde miljökontoren att informationen om hur man sorterar, vart man vänder sig om det är problem m.m. inte var komplett.
Miljökontoren har även andra anmärkningar på behållare, t.ex. att de är slitna, trasiga, öppningsbara och utan nivåmätare.
Miljökontoren följer upp bristerna. För närmare hälften av stationerna ställs krav på åtgärder. I vissa fall har kraven redan lett till förbättringar.
Vår förhoppning är förstås att arbetet har bidragit till att det blir bättre på återvinningsstationerna, även om det säkert också behövs andra åtgärder. Det här är ju de platser som människor är hänvisade till, och då är det viktigt att de fungerar, säger Cecilia Lunder.
Det är producenterna som är ansvariga för att förpackningsavfallet samlas in och återvinns, och för att ordna lämpliga system för insamlingen. I många kommuner har FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, ett samordningsansvar för insamlingen.
Nyligen träffades en överenskommelse mellan producenterna och kommunerna om ett intensifierat samarbete för att öka återvinningen i landet. Detta innebär åtgärder som kan leda till förbättringar.
Följande miljökontor har deltagit: Alingsås, Bollebygd, Dalsland (Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Mellerud), Herrljunga, Härryda, Lerum, Lidköping-Grästorp-Götene, Lysekil, Mariestad-Töreboda-Gullspång, Mark, Partille, Strömstad, Tjörn, Tranemo, Ulricehamn, Vara och Vänersborg.