Ökat hopp för Afrikas hungriga föräldralösa barn
Populära skolor lär ut livsviktiga jordbrukskunskaper
Bondo, Kenya - Den provins i Kenya där president Barack Obamas far växte upp lider av den största utbredningen av hiv i landet. I Nyanza-provinsen är uppskattningsvis 1 av 6 hiv-positiva. Den dödliga sjukdomen har efterlämnat ett arv av tusentals föräldralösa barn, med begränsade erfarenheter av livet och med avsaknad av jordbrukskunskaper. Barnens ständiga utmaning är att få mat för dagen och att få gå kvar i skolan.
"Det största problemet är mat. De får inte i sig tillräckligt med mat", säger grundskolerektorn Odero Walter om de föräldralösa barnen i sin skola. Av de 347 barnen i hans skola är 176 föräldralösa, på grund av att en eller bägge föräldrarna har avlidit, främst av aids.
Valet av Obama gjorde befolkningen i den fattiga provinsen på Victoriasjöns strand stolta, och vem man än möter berättar historien om Barack Obama Senior. Men verkligheten för de flesta i provinsen bjuder på begränsade möjligheter till försörjning, ökade matpriser och en stagnerande jordbrukssektor.
Under 2004 valde FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, fyra skolor i Bondo-distriktet i Nyanza för att testa ett nytt koncept för att tackla både undernäring bland utsatta barn och brist på kunskap om hur man skyddar sig mot aids. Forskning visar också att föräldrar i Afrika dör innan de hinner lära sina barn hur man brukar jorden, något som skolorna tar fasta på.
Skolor som gör skillnad
Efter imponerande resultat i test-skolorna har nu över 20 skolor i Nyanzadistriktet infört den nya metoden, kallad Junior Farmer Field and Life School.
Baserad på en "levande klassrums"-metod sköter barnen frukt- och grönsaksträdgårdar på skolgården. Gruppvis ägnar de tre tillfällen i veckan åt arbete i trädgårdarna och ser hur växterna klarar sig. Lärare hjälper dem, men de skapar självkänsla genom att fritt diskutera med sina kamrater och försvara sina åsikter om hur man t.ex. kan bekämpa skadedjur och växtsjukdomar.
"Det är så mycket som har imponerat mig med den här skolan", säger 16-åriga Perez Adhiambo Aloo, som förlorade sin mamma när hon var spädbarn, sin pappa år 2000 och nyligen även sin syster. En moster tar nu hand om henne. "Jag kan skapa min egen trädgård. Jag känner till grödor som är tåliga mot torka, som hirs, kassava och sorghum."
"Jag tror att jag kommer att kunna bruka jorden. Min moster är gammal men det finns jordbruksmark som jag kan använda", säger hon.
Hon kan förklara vad akronymen aids står för och hur sjukdomen smittar. "Jag är rädd att bli smittad men jag vet hur jag ska skydda mig."
En måltid om dagen
Är barnen fortfarande hungriga?
"De får lunch när de är i skolan", säger Anne Anam, en karismatisk lärare som kämpat för de nya skolorna. "Normalt äter de bara ett mål per dygn på kvällen."
"Jag tror att vad som har attraherat med skolorna är att målsmännen involverats och hjälper barnen. Nu får barnen sina måltider i skolan vilket är ganska underbart."
"Barnens prestationer har förbättrats sedan de fått tillräckligt med mat och det är ganska många av dem som går vidare till gymnasiet."
Hur går det med aids-undervisningen?
"Vi vill lära dem om både hiv och aids och relatera det till jordbruksaktiviteter. Vi diskuterar hur man skyddar grödor från smitta, sedan relaterar eleverna detta till hur de ska skydda sig själva", säger Ms Anam.
"Några av mina studenter tyckte att det var bättre att inte delta i de tre sorgenätterna som är tradition efter en bortgång. Det dricks och dansas mycket då och eftersom det är mycket ungdomar där är det sannolikt att sjukdomen sprids. 'Vi tror att vi borde undvika sådana riskfyllda situationer", säger eleverna.
Kamp för hållbarhet
Det kritiska momentet i utvecklingsprojekt är när den externa finansieringen upphör. Kommer barnet kunna gå själv? De 20 grundskolorna som använt den nya metoden har sina problem. Trädgårdarna är inte lika produktiva som trädgårdar som anlagts tidigare och som ligger närmare vatten.
Mr Walter, som står på sin dammiga skolgård, förklarar: "Vi satte igång själva för att vi var desperata. Vi får inget bistånd men vi hoppas på bistånd."
"Vi vill att barnen ska få de kunskaper som krävs för att bli bonde. Vi vill inte att de ska tigga."
Konceptet, The Junior Farmer Field and Life School, uppfunnet och testat av FAO under 2004, drivs nu i 12 Afrikanska länder och fler länder inför konceptet i år. Över 17 000 föräldralösa och andra utsatta barn har utexaminerats från skolorna.