MÅNDAG 28 JUNI 2021


Bild av Erik Karits från Pixabay

Så plockar du bort fästingar på rätt sätt

Med efterlängtad sommar och sol kommer mindre efterlängtade fästingar. Fästingsäsongen är nu i full blom. TBE och borrelia är sjukdomar som kan föras över från infekterade fästingar till oss människor om vi blir bitna. TBE, Tick Borne Encephalitis, går att vaccinera sig emot men däremot finns i dagsläget inget vaccin mot borrelia. Borrelia är en bakteriesjukdom och de flesta som drabbas får lindriga besvär och blir friska efter att ha behandlats med antibiotika. Men det händer att sjukdomen sprider sig till nervsystemet och lederna, och då kan det ta längre tid att bli frisk.

Så ser du om du fått borrelia

Borrelia kan man ha utan uppvisa symtom så vissa som drabbats vet inte om det. När sjukdomen ger symtom är det vanligt att huden får en rodnad vid själva bettet mellan en till fyra veckor efter bettet. Rodnaderna kan se olika ut. Till exempel kan de vara större än fem centimeter i diameter, klia och domna och för vissa är rodnaden formad som en ring eller bleknar i mitten.

- Borrelia kommer lite i skuggan av TBE men att få borrelia kan orsaka stora och smärtsamma besvär. Utöver värk i flera delar av kroppen kan sjukdomen även påverka nervsystemet och kan i värsta fall orsaka förlamning, säger Rolf Gustafson, specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunologi på Doktor24.

Så plockar du bort en fästing på rätt sätt
  • Använd en pincett eller en fästingborttagare. Båda finns att köpa på apotek.
  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut.
  • Försök att få med hela fästingen. Om det blir en del kvar kan du låta det vara.
  • Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
- Har du vistats i områden där fästingar finns så ta som vana att kontrollera kroppen. Fästingar kan vandra omkring i timmar på kroppen innan de biter sig fast. Borrelia överförs efter 1-2 dygn medan TBE-virus överförs så snart fästingen hunnit bita sig fast så här finns ingen tidsfrist, säger Rolf Gustafson.

Undersökning och behandling

En läkare brukar ställa diagnosen borrelia genom att titta på hudrodnaden antingen via ett digitalt eller fysiskt läkarbesök. Blodprov lämnas om man misstänker att infektionen spridit sig i kroppen. Om en person misstänks ha en infektion som spridit sig till nervsystemet tas ett ryggvätskeprov eller ledvätska för misstänkt ledinflammation.

Borrelia botas med antibiotika och majoriteten av de som behandlas blir helt friska efter behandlingen. Men det kan ta tid för kroppen att läka och för vissa kan det ta många månader innan besvären försvinner.

- Borreliainfektionen kan orsaka besvär som finns kvar under lång tid. Även om symtomen inte försvinner direkt efter en antibiotikabehandling så är infektionen behandlad, fortsätter Rolf Gustafson.

Så undviker du fästingbett

Vissa personer är mer attraktiva för fästingarna än andra. Speciella dofter (feromoner) som vi människor utsöndrar, ju varmare och svettigare vi är och koldioxiden i vår utandningsluft är saker som påverkar hur poppis vi är bland fästingarna.

- Nyduschad person i vita kläder som täcker armar och ben är mindre attraktivt för fästingarna än kortärmat och barbent men långt ifrån en garanti från att slippa bli biten. Är man husdjursägare finns risk att fästingarna överger husdjuret och biter sig fast hos husse eller matte istället, fortsätter Rolf Gustafson.

Om Borrelia (1177)

Borrelia smittar via bett av fästingar som bär på borreliabakterier. Många som smittas av borrelia får inga symtom eller besvär alls medan andra kan få hudrodnader. Borrelia kan också orsaka huvudvärk och värk som strålar ut i nacken, armarna, ryggen och benen. Borrelia kan även orsaka en ledinflammation (borreliaartrit) och ibland kan nervsystemet påverkas (neuroborrelios). Borrelia förekommer i nästan hela Sverige och längs kusterna, framför allt i de sydöstra delarna av Sydsverige och Mellansverige kan upp en tredjedel av fästingarna vara bärare av borreliabakterier. En borreliainfektion kan botas med antibiotika.

Kort info om TBE (Folkhälsomyndigheten och 1177):

TBE, Tick Borne Encephalitis, är en virussjukdom som sprids genom bett från infekterade fästingar. Inkubationstiden är vanligen 1–2 veckor. De tidigare symtomen för TBE kan vara huvudvärk, muskelvärk, trötthet eller feber. Dessa symtom kan vara i upp till en vecka. Därefter får upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Har personen blivit drabbad av en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna uppträder dessa vanligtvis en vecka efter att de första symtomen avtagit. Symtomen för hjärn- eller hjärnhinneinflammation innefattar bland annat hög feber,svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och ljudkänslighet samt koncentrationssvårigheter. Cirka 10 procent av de som drabbas av hjärn- eller hjärnhinneinflammation kan få olika symtom på förlamning.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Doktor24