TISDAG 8 JUNI 2021


Bild av Eszter Hornyai från Pixabay

Lämna inte hunden i en varm bil

Hundar får förvaras i bil i samband med transport, men bilen är ingen bra förvaringsplats för djur. Detta gäller särskilt under varma dagar, då temperaturen i bilen stiger mycket fort. En hund kan snabbt få skador av överhettning.

Den här tiden på året är det många som har semester. Många resor, utflykter och transporter planeras in och vi vill förstås ha med oss våra fyrbenta vänner. Men bilen är av flera skäl ett mycket olämpligt förvaringsutrymme för hundar. Våra bilar blir snabbt varma under sommaren – och hundar är dåliga på att svettas.

- Tidiga tecken på värmeslag är att hunden börjar ändra ställning, flåsar och får röda munslemhinnor. Hunden blir också allmänpåverkad, söker skugga eller blir apatisk, säger Ulf Lövdahl, Länsveterinär på Länsstyrelsen Västra Götalands län.

Vissa typer av hundar löper större risk att drabbas av värmeslag än andra. Stora hundar har normalt sämre förmåga att avge värme, men även fetma, ålder, sjukdomar och ras påverkar. Beräkningar visar att redan efter 20–50 minuter i en varm bil kan hunden få dödliga skador.

Vad kan du göra?

Som hundägare bör du först och främst undvika att förvara djuret i bilen. Om du ändå måste ta med hunden i bilen – undvik varma sommardagar. Försök istället åka morgon eller kväll.

- Om du ser en kraftigt flåsande hund som sitter instängd i en varm bil bör du i första hand ringa polisen på 11414. Om du inte snabbt kan hitta ägaren, förstås. Är hunden i akut fara bör du omedelbart se till att hunden får ordentligt med frisk luft. En hund med värmeslag behöver skugga, kylas ner och sedan tas till veterinär, säger Ulf Lövdahl.

Så här varmt kan det bli i bilen:


Foto/källa:

Ring polisen!

Om du ser en kraftigt flåsande hund som sitter instängd i en varm bil bör du i första hand ringa polisen på telefonnummer 11414.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götaland