TORSDAG 25 FEBRUARI 2021

Effektivare besök på Lidköpings närakut och akutmottagning

Från 1 mars kommer besökare till Lidköpings närakut och akutmottagning gå in genom samma entré. Väl inne bedöms om patienten ska till akutmottagningen eller närakuten. Syftet är att avlasta akutmottagningen och dirigera om patienter som inte är i behov av akutsjukvård till närakuten.

– Det ingår i närakutens uppdrag att avlasta akutmottagningen. Med gemensam entré och expedition får vi ett verktyg där vi kan styra patienter till närakuten som inte har behov av akutsjukvård, säger Beate Poetzsch, primärområdeschef Närhälsan.

Effektivare vård

Närakuten startade för cirka två år sedan och drivs i Närhälsans regi. Den är en av tre närakuter i regionen vars syfte att avlasta akutmottagningarna och öka tillgängligheten till vård på kvällar och helger. Med en gemensam entré för Skaraborgs sjukhus akutmottagning och Närhälsans närakut kommer patienterna till en gemensam expedition för en initial bedömning och kommer sedan att visas till rätt vårdinrättning.

– För patienten blir det förhoppningsvis ett besök med kortare väntetid till rätt vårdnivå. I dag sitter många och väntar med sina besvär och flera upplever att det är svårt att veta vart man ska vända sig. Nu kommer alla till ett ställe där man får gehör för sina besvär. Därefter kommer man antingen till akutmottagningen eller närakuten, säger Beate Poetzsch.

Akutmottagningen fortfarande öppen

Har man bröstsmärtor, andningssvårigheter eller strokeliknande symptom så ska man direkt till akutmottagningen och inte gå in genom den gemensamma entrén. Skyltning finns på plats om hur man går tillväga. Den gemensamma entrén är öppen och bemannad helgfria vardagar klockan 8 – 22 samt helger och röda dagar 11 – 17. Övrig tid så är man välkommen till akutmottagningen.

Nyhet/Pressmeddelande från: Närhälsan, Västra Götalandsregionen