TORSDAG 18 FEBRUARI 2021


Komosse naturreservat - Foto: Lena Molander

Landshövdingen tar skidorna över Komosse

Det är inget vanligt år i år. Det är nämligen friluftslivets år. Det firar landshövding Anders Danielsson med att åka skidor på vackra Komosse, nu på lördag.
– Det gäller att passa på. Jag försöker komma ut minst 30 minuter varje dag. Till fots, på skidor eller skridskor. Tricket är att klä sig med flera lager kläder. Då håller du värmen, tipsar Anders Danielsson.

Friluftslivets år betyder givetvis massor av friluftsliv. Inte minst för vår landshövding, Anders Danielsson. På lördag (20 februari) spänner han på sig skidorna och ger sig ut i mäktiga Komosse naturreservat. Ett område som egentligen består av flera olika mossar, mitt i den geografiska triangel som bildas av Ulricehamn, Tranemo och Jönköping.

Komosse tar emot dig med öppen famn. Detta är viddernas landskap, format av en fjärran horisont och en djup himmel. Allt kryddat med en svårslagen tystnad och stillhet. Kort sagt – perfekt för en picknick. Ett bra fikastopp är vid vindskyddet som ligger på Lilla Björnön, med utsikt över sjön. Där finns också ett fågeltorn. En fem kilometer ny spång tar dig till platsen när snö och skidor inte längre bär dig över landskapet.

- Alla kan frilufsa. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Och som jag brukar säga - jag har aldrig ångrat de tillfällen jag gett mig ut i naturen. Däremot har jag ångrat mig när jag låtit bli, säger Anders Danielsson.

Ett par snabba tips

Komosse naturreservat är bara ett av länets dryga 500 naturreservat. Det finns med andra ord hur mycket natur som helst att upptäcka. Har du idétorka rekommenderar vi ett besök på Länsstyrelsens webbplats. Där har vi samlat alla länets naturreservat. Här kan du läsa mer om Komosse.

Inga skidor? Det är inget hinder. Du kan alltid låna. En vän, kanske? Eller kolla in Fritidsbanken. Det går också utmärkt att hyra skidor i vissa sportbutiker.

Kort om friluftslivets år


Nyhet/Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götaland