TISDAG 26 JANUARI 2021


Foto/källa: Västra Götalandsregionen - Förvaltning för kulturutveckling

Hitta Lagerlöf, Boye och Linné på ny litteraturkarta

Den 28 januari lanseras Litteraturkartan.se, en digital karta för att utforska litteratur i Bohuslän, Dalsland och Västergötland. Här kan du bland annat följa Linné på hans resa genom det västsvenska landskapet. Lanseringen livesänds från Göteborgs Litteraturhus.

Materialet utgår från Litteraturbankens samlingar, men kartan innehåller också författare och texter som inte finns representerade där.

– Det är en blandning av stort och smått, av känt och okänt i litteraturen. Man kommer att kunna hitta både Selma Lagerlöf och Harry Martinson, men också mer oväntade saker, som förhoppningsvis öppnar nya perspektiv, säger Dick Claésson, huvudredaktör på Litteraturbanken.

De tre landskapen har haft varsin ciceron som bidragit med texter och artiklar. För Bohuslän och Västergötland har det varit författarna Gunnar D Hansson och Erik Andersson, och för Dalsland Lilian Perme.

– Det har varit roligt att se de litterära miljöerna, som till exempel kring Katedralskolan i Skara. Även en superliten miljö som i Kyrkefalla på 1810-talet har haft betydelse, och det var en upptäckt jag gjorde under det här arbetet, säger Erik Andersson.

Han finns själv representerad på kartan, liksom Gunnar D Hansson. Bådas författarskap har tillkommit i ett nära samspel med sina hemlandskap, något som blir tydligt när man följer dem i spåren över fält och kobbar.

Litteraturkartan.se vänder sig till både litteratur- och hembygdsintresserade, och till alla som är nyfikna. Men helt färdig, det kommer den nog aldrig bli, menar Paulina Helgeson, redaktör på Litteraturbanken.

– Dels tillkommer det ju hela tiden ny litteratur. Dagens litteratur blir i bästa fall morgondagens klassiker. Dels upptäcker vi hela tiden nya saker i det förflutna som vi vill tipsa om, säger hon.

Litteraturkartan.se har tagits fram av Litteraturbanken.se, med finansiellt stöd av Västra Götalandsregionen och i samarbete med Språkbanken vid Göteborgs universitet. Även Förvaltningen för Kulturutveckling har varit delaktig i projektet, där litteraturkonsulent Eva Fred nu hoppas att många ska upptäcka kartan, inte minst biblioteken.

– Det här är riktigt bra! Ett fantastiskt projekt som lyfter fram och presenterar den svenska klassiska litteraturen i regionen på ett nytt sätt! Nu kan man ge sig ut på digitala strövtåg i den västsvenska litteraturens marker och upptäcka både gömda och glömda texter. Litteraturbanken har gjort ett enastående arbete, säger hon.

Litteraturkartan.se presenteras närmare vid en digital lansering torsdagen den 28 januari. Den sker som en livesändning från Göteborgs Litteraturhus kl 13.00–14.00 via Facebooksidan Kulturutveckling VGR.

Här hittar du Litteraturkartan.se

Nyhet/Pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen - Förvaltning för kulturutveckling