TORSDAG 12 NOVEMBER 2020


Foto: Liseberg/Quarry Fold Studio

Nu börjar bygget av Lisebergs vattenpark

Efter positivt beslut i Lisebergs styrelse och ett undertecknat avtal med byggentreprenören NCC kan nu arbetet med Lisebergs vattenpark inledas på riktigt. Vattenparken – som fått namnet Oceana – planeras stå färdig om drygt tre år, och blir med sina 500 000 årliga gäster ett välbehövligt tillskott för turistnäringen i Göteborg.

2017 sa kommunfullmäktige i Göteborg ja till Lisebergs expansionsplaner med upplevelsehotell och vattenpark inomhus i anslutning till nöjesparken och i oktober 2019 startade bygget av Liseberg Grand Curiosa Hotel. Nu påbörjas även byggnationen av vattenparken, efter att projektets kalkyler godkänts i Lisebergs styrelse.

Vattenparken, som får namnet Oceana, kommer likt hotellet få en helt unik tematisering, inspirerad av Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet i kombination med Lisebergs eget unika DNA. Det blir en storslagen vattenupplevelse, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavien idag. Med en badyta på nästan 6000 kvm inomhus och 4000 kvm utomhus kommer gästerna att kunna njuta av allt ifrån lugna inomhussandstränder till fartfyllda åk i norra Europas häftigaste vattenattraktioner.


Foto: Liseberg/Quarry Fold Studio

– Min personliga favorit är ”boomerangon”. I den åker du sex personer samtidigt. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda den här typen av upplevelser inomhus och därmed anpassade för vårt svenska klimat, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs Jubileumsprojekt.

Lisebergs styrelseordförande Christer Holmgren (M) är både stolt och förväntansfull inför byggstarten:

– Det här är precis vad destinationen Göteborg behöver för att få igång turistnäringen igen efter Coronakrisen. Vattenparken kommer att kunna ta emot en halv miljon besökare om året och generera 185 000 extra gästnätter till staden. Det kommer att ge nytt liv till en krisande bransch, säger Christer Holmgren.


Foto: Liseberg/Quarry Fold Studio

Med totalt 14 attraktioner och rutschkanor och upp till 1750 samtida gäster blir Oceana en av de största vattenparkerna i norra Europa. Men det är bara början … Precis som med Lisebergs nöjespark kommer vattenparken att vara under ständig utveckling, där nya attraktioner, teman och upplevelser läggs till allt efter som.

Kostnaden för att bygga vattenparken beräknas landa på 1060 Mkr.

Fakta om vattenparken Oceana:
  • Total inomhusyta: 13 600 kvm.
  • Badyta: ca 6000 kvm inomhus + ca 4 000 kvm utomhus
  • Antal attraktioner: 14 varav 4 större vattenattraktioner + familjeflod och vågpool samt vattenlek för olika åldrar.
  • Gästkapacitet: 1750 sommartid, 1250 övrig tid (beroende på väder).
  • Övriga ytor: Café, butik och restaurang.

Nyhet/Pressmeddelande från: Liseberg