FREDAG 23 OKTOBER 2020

Nu går vi över till vintertid - är det sista gången?

Söndagen den 25 oktober klockan 03.00 ställer vi tillbaka visarna på klockan en timme till 02.00 och därmed upphör sommartiden och vi går över till vintertid, eller normaltid som det egentligen heter.

Sommartid infördes i Sverige 1980 och har varit gemensam för hela EU sedan 2020. Vintertid eller normaltid har vi haft i sedan 1879, innan dess fanns det olika lokala tider i landet.

EU-parlamentet har beslutat att den gemensamma sommartiden skall upphöra och senast nästa år skall varje medlemsland ha beslutat om man vill ha ständig sommar- eller vintertid i fortsättningen. Det blir dock ingen gemensam tid för hela EU utan varje land beslutar själv vilken tid man vill följa.

Kommer vi att få sommar- eller vintertid i framtiden? Vid olika omröstningar så verkar det finnas en majoritet som röstar för ständig sommartid, vilket ju bland annat innebär lite mer ljus på kvällarna under vintern.

Men än så länge verkar det inte ha tagits något beslut i Sverige om vilken tid vi skall ha i fortsättningen eller om vi ens kommer att ändra det nuvarande systemet.

Om inga ändringar sker innan dess så införs sommartid nästa år söndagen den 28 mars.