FREDAG 18 SEPTEMBER 2020


Foto/källa: Emma Grann/Håll Sverige Rent

Över 82 000 ska plocka skräp i helgen!

På lördag är det Håll Sverige Rent-dagen och över 82 000 personer ska ge sig ut och göra något stort – plocka lite skräp. Det är fyra gånger så många som deltog på Håll Sverige Rent-dagen 2019. ”Tillsammans kan vi minska nedskräpningen”, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Årets Håll Sverige Rent-dag är på väg att slå alla rekord. I skrivande stund har över 82 000 personer anmält sig i kampanjen och ska gå ut och plocka skräp på lördag. Det är fyra gånger så många som förra året.

”Vilket otroligt engagemang vi ser i hela landet. Det här kommer bli en fantastisk lördag. Och det här visar också hur många som uppfattar nedskräpningen som något som faktiskt påverkar deras liv och som man vill göra något åt. Men tillsammans kan vi göra skillnad och stoppa nedskräpningen”, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day, som förra året samlade 21 miljoner människor från 180 länder. Tidigare år har Håll Sverige Rent anordnat evenemang runt om i landet i samband med kampanjdagen, men på grund av coronapandemin ombeds folk att gå ut och plocka skräp själva, eller i mindre grupper och på säkert avstånd från varandra. Håll Sverige Rent-dagen anordnas i samarbete med tolv orter och lokala skräphjältar som ska arbeta för att lyfta allmänhetens intresse för nedskräpningsfrågan lokalt.

Orterna där Håll Sverige Rent har ett fördjupat samarbete är: Umeå, Karlstad, Malmö, Göteborg, Arvidsjaur, Örebro, Stockholm, Jönköping, Kalmar, Östersund, Ullared och Mora.

"På lördag går kommuner, företag och privatpersoner samman för att tillsammans göra något åt nedskräpningen. Det är helt nödvändigt för att vända trenden med mer plast i haven och skräpiga och otrygga stadsmiljöer ", säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

FAKTA: Så deltar du i kampanjen

  1. Anmäl dig på hållsverigerent.se/19september. Det tar 30 sekunder!
  2. Den 19 september mellan klockan 13 och 14 går vi ut och plockar allt skräp vi ser (om tiden inte passar så går det självklart bra att plocka när som helst under dagen!). Det kan vara på din gata, i en park eller skog som ligger nära där du bor – det finns tyvärr skräp överallt!
  3. Posta gärna en bild på Instagram och tagga den med #helasverigeplockarskräp och #hållsverigerent
  4. Gå in på hållsverigerent.se och rapportera hur mycket du plockade!

*Pressmeddelande från: Håll Sverige Rent