MÅNDAG 7 SEPTEMBER 2020


Vänermuseet - Foto: Robert Bernhoft

Nomineringen till Sveriges museum 2020 - en kvalitetsstämpel för Vänermuseet

Ett nyskapande museum med hållbarhet som bas, en plats för kunskapande där kultur och natur möts, Lidköpings historiska museum som värnar om kulturmiljön, en mötesplats som välkomnar alla, ett ”vågat” museum.

Vänermuseet var ett av de tre museum som hade chansen att få utmärkelsen Årets museum 2020. Vinnaren tillkännagavs av kulturminister Amanda Lind under det digitala museimötet som gick av stapeln på Nordiska museet i Stockholm idag.

Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset.

– Med Årets museum vill vi uppmärksamma museer som är nyskapande, som har ett stort genomslag hos publiken och som bidrar till bilden av de svenska museerna som angelägna och självständiga, säger Patrik Steorn, juryordförande Årets museum, samt ledamot i Sveriges Museers styrelse.

– De nominerade museerna; Sörmlandsmuseum, Judiska museet och Vänermuseet är goda exempel på hur metodutveckling ser ut i praktiken. I sitt arbete väcker de nyfikenhet och engagemang både hos publik och kollegor, säger Pontus Forslund som är ledamot i styrelsen för svenska ICOM.

Juryns motivering: Vänermuseet

Hållbar utveckling och miljöfokus genomsyrar verksamheten på Vänermuseet, från pedagogik och program till forskningssamarbeten och samverkan med lokala aktörer. Med uppsökande verksamhet och varierade utställningar har målgrupperna vidgats. Ett kommunalt museum i småstan med stora ambitioner att göra skillnad.

– Vi är glada över nomineringen som ju i sig är en kvalitetsstämpel. Att vara nominerad till Sveriges museum 2020, väcker nyfikenhet på vår verksamhet och ger oss motivation och stort marknadsföringsvärde, säger Ida Billvén, museichef.

Vinnaren av Årets museum 2020 tillkännagavs idag på Digitalt museimöte – en nationell digital konferens för alla museer, som sändes från Nordiska museet i Stockholm.

Sörmlands museum utnämndes till Årets museum 2020.


*Pressmeddelande från: Lidköpings kommun