LÖRDAG 15 AUGUSTI 2020

Team 50 flög i formation med Saab Safir plan över Västergötland

Kvart över ett på lördagen mullrade det i skyn över Skara, det var nio Saab Safir plan som flög i formation för att hedra alla offer för pandemin samt hylla alla som fortsätter kämpa, sjukvårdspersonal med flera.

Bakom denna flygning står en civil flyguppvisningsgrupp kallad Team 50, som grundades 2012. Det är en grupp äldre före detta flygvapenpiloter som nu är pensionerade.Idag startade planen från Skövde vid ett-tiden och flög sen ner mot Göteborg, på vägen dit passerade man Skara, Vara och Alingsås. En kort paus på Säve flygplats innan man flyger tillbaka till Skövde och passerar då Landvetter, Borås och Falköping. Beräknad ankomst till Skövde är kl. 16.30

Alla plan var av modellen Saab Safir, och som användes av det svenska Flygvapnet under åren 1946 - 1993 som skol-, tränings-, transport- och spaningsplan med den svenska militära beteckningen Tp 91, Sk 50B och Sk 50C.Sju av flygplanen var målade i skolflygplanens gula färg medan två hade Flygvapnets senare färgsättning. Några av planen var utrustade med rökgeneratorer som man tog i bruk när man passerade Skara.

Saab 91 Safir flög första gången 20 november 1945, 323 plan tillverkades under åren 1946-1966.

I vanliga fall har Team 50 enbart fem flygplan som flyger i formation, men idag var man nio.