ONSDAG 12 AUGUSTI 2020


Bild av Leif Linding från Pixabay

Efterlevnad av rekommendationer för inrikesresor och sommaraktiviteter i Västra Götaland vecka 33

I förra veckan tyckte vi oss kunna ana ett litet, litet ljus i tunneln. Dess låga fladdrar nu betänkligt. Värmen, trängseln och smittspridningen i åldersgruppen 20-29 år lovar just nu inte särskilt gott för Västra Götaland.

Ni har sett bilderna. Helgens värme lockade mängder av människor till våra badplatser. Det var sannerligen ont om avstånd på åtskilliga stränder, samtidigt som blåljuspersonal möttes av parkerade bilar vid framfartsvägarna. Vägar vars framkomlighet kan vara skillnaden mellan liv och död för en människa i nöd.

Ny värme till helgen

Den kommande helgen ser ut att lova ny värme. Vi kan bara hoppas att föregående helg inte upprepar sig. Varken på stränder eller i semesterorter. De mest populära pärlorna längs Västkusten rapporterar nämligen också om betydande problem med trängsel. Inte minst på färjor, vid kajer och i gästhamnar.

Bekymmersamt bland unga vuxna

Det stora och växande bekymret är åldersgruppen 20-29 år. Här ökar smittspridningen. Unga vuxna klarar visserligen sjukdomen bättre överlag, men för samhället i stort är givetvis smittspridningen i åldersgruppen oroande.

Kommunernas siffror ser annars rätt stabila ut jämfört med föregående vecka. Fyra av tio rapporterar vissa brister i efterlevnad, medan hälften tycker att trängselsituationen på det hela taget är under kontroll.

Det här rapporterar Länsstyrelsen i Västra Götaland till regeringen under vecka 33.

*Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götaland