MÅNDAG 3 AUGUSTI 2020


Leif Olsson som "En fattig munk" med Kristin Svensson - Foto: Privat

En fattig munk till Lundsbrunn

En fattig munk från Skara, en av Gustaf Frödings mest kända dikter, framförs på fredagskvällen den 7 augusti i Lundsbrunn, tillsammans med många andra av Värmlandspoetens älskade dikter.

Det är Leif Olsson, Frödingkännare och recitatör som bjuder på ett program som också innehåller skrönor och berättelser. Strövtåg i hembygden, Jan Ersa och Per Persa, Ett gammalt bergtroll, är några av de mest kända titlarna. Leif Olsson har sina rötter i både Värmland och Västergötland och åtskillig värmländska blir det i författarens roliga bygdemålningar, som t ex i Dumt fôlk.

Fröding håller jag främst av förra århundradets diktare, tillsammans med Harry Martinson och Tomas Tranströmer, säger Leif Olsson, som turnerat med de tre författarnas verk både i Sverige och utomlands. Frödings enkelhet, hans folklighet och genuina förmåga att måla en bild av naturen, människans inre, med hennes fel och förtjänster, är gripande och upplyftande. Som i "Här är dungen där göken gol..."Och hans varma humor, som knappast någon annan författare kan överträffa, möjligen Tage Danielsson.

Leif Olsson har med sin teatergrupp Leifs Teater redan framfört två teaterpjäser i Lundsbrunn, i sommar, utomhus vid Brunnssalongen och tycker att Lundsbrunn är platsen där kulturen, poesin och musiken har sin främsta plats i kommunen. Fredagskvällens diktprogram kl. 18, ges på Lundsbrunn Bed & Breakfast, ett stenkast från kurorten. Det blir även musik och sång, och överraskningar, berättar Leif Olsson.

/Leif Olsson