TISDAG 21 JULI 2020


Helgonet Sankt Botvid med den karaktäristiska fisken i handen finns avbildad på många platser

Dokumentärfilm följer helgonkulten kring Sankt Botvid inför 900-årsminnet 28 juli

Den 28 juli är det 900 år sedan Sankt Botvid dödades år 1120, enligt den helgonlegend som skrevs om honom under tidig medeltid. Författaren Maja Hagerman och filmaren Claes Gabrielson har gått i helgonets spår i en nyproducerad dokumentärfilm som premiärvisas på minnesdagen.

Botvid har gett namn åt Botkyrka kyrka, som byggdes till hans ära på 1100-talet (och som idag syns tydligt vid E4 söder om Stockholm) och även Botkyrka kommun bär hans bild i loggan. Just den 28 juli var det datum då helgonet firades på medeltiden, och än idag är det Botvids namnsdag i den svenska kalendern.

900-årsminnet av Sankt Botvid uppmärksammas den 28 juli med en historisk dokumentär kortfilm där författaren Maja Hagerman och filmaren Claes Gabrielson ger sig ut på spaning efter helgonkulten kring Sankt Botvid. De söker i medeltida handskrifter efter Botvidlegenden, finner noter till Botvids sånger som nog ingen sjungit sen medeltiden och upptäcker hans bild i många välbevarade mycket gamla kyrkor.

Spår av den märkliga historien om Botvid och miraklerna hittar de även ute i landskapet – bland gamla vägar och förkristna gravfält, och även inne i stenmurarna i de kyrkobyggnader som stått här sen medeltiden.

Se filmen på förhand här: https://vimeo.com/439932591/27c12504e1

Pressmeddelande från: Stockholms Stift