TORSDAG 9 JULI 2020

Covid-19 läget i Skaraborg

Diagram baserade på Smittskydd Västra Götalands statistik om Covid-19. Idag släppte man data fram till den 5 juli, denna data uppdateras en gång i veckan. Data för Covid-19 patienter som vårdas på Skaraborgs Sjukhus uppdateras varje vardag.Veckorapporterna från Västra Götalandsregionen finns på denna sida


Lägesrapport VGR: Viktigt att hindra smittspridning i sommar

Behovet av sjukhusvård för covid-19 fortsätter att minska i Västra Götaland, men trycket på sjukhusen är fortfarande stort. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg gläds åt utvecklingen men oroar sig för att smittspridningen kan öka och ta ny fart om vi tränger ihop oss på olika inomhusaktiviteter och köpcentrum i det svala sommarvädret.

Fram till och med i går, den 8 juli kl 14:00, hade Västra Götaland totalt 16 403 bekräftade fall av covid-19.

I dag, den 9 juli, finns det totalt 137 inneliggande patienter med covid-19 i Västra Götaland. Av dem är det 27 som vårdas inom intensivvården, vilket är den lägsta nivån sedan slutet på mars. På Västra Götalandsregionens webbplats går det att följa utvecklingen inom regionens fem sjukhusförvaltningar dag för dag.

Både verksamheter och individer måste ta ansvar

På Smittskydd Västra Götaland betonar man att det fortfarande finns smitta i samhället. Nu när sommarvädret blivit lite svalare är det många som håller sig till inomhusaktiviteter som att gå i affärer och röra sig i köpcentrum. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg påpekar att det är viktigt att hålla avstånd både inom- och utomhus.

– Det är glädjande att allt färre blir svårt sjuka och behöver läggas in på sjukhus. Men vi hittar fortfarande många nya fall ute i samhället och jag oroar mig för att smittspridningen kan öka och ta fart igen om vi trängs med våra medmänniskor i affärer, på restauranger och i andra inomhusmiljöer. Det är oerhört viktigt att sådana verksamheter förhindrar att deras kunder och gäster trängs ihop, säger han.

Thomas Wahlberg betonar också vikten av att individen tar eget ansvar för att bromsa smittan. Har du förkylningssymtom – stanna hemma. Har du blivit provtagen och väntar på svar – stanna hemma. Som smittskyddsläkare får han fortfarande signaler om att lindrigt sjuka personer rör sig ute i samhället och riskerar att smitta andra.

– Det är inte okej. Och även vi som känner oss friska måste hålla avstånd i alla miljöer där vi rör oss bland andra människor. Oavsett vad man har för sig så är det viktigt tänka på risken att bli smittad och att sprida smittan vidare till andra, säger Thomas Wahlberg.

Pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen