SÖNDAG 21 JUNI 2020


Foto/Källa: Privat - Leif Olsson

Fröding, komedier och spänning i Lundsbrunn

Under sommaren arbetar Leifs Teater med teaterpjäser i parken vid Brunnssalongen i Lundsbrunn. Deltagarna, från hela länet, har hittills högläst några komedier av Ludvig Holberg, den grekiska klassikern Lysistrate samt den spännande pjäsen om Nostradamus, världens mest kända siare.

Detta sker utomhus, med tryggt avstånd mellan skådespelarna, och mellan åskådarna. Läsningarna äger rum på fredagseftermiddagar, vid tvåtiden, och är öppna för alla. Skådespelarna agerar med manus i hand, men det märker man knappast, med den kvalitet ensemblen har, säger Leif Olsson, regissör och översättare.


Foto/Källa: Privat - Leif Olsson

I gruppen ingår flera med rik teatererfarenhet ur mina tidigare uppsättningar. Där finns också uppläsare, radiofolk och musiker, och läsningarna besöks ibland av professionella aktörer, alla deltar med liv och lust.

Coronakrisen har gjort det nödvändigt att flytta utomhus med verksamheten, fortsätter Leif Olsson, och parken i Lundsbrunn utgör en magisk scen, unik för Sverige.


Foto/Källa: Privat - Leif Olsson

Denna sommar blir det således högläsning av rena komedier, i väntan på att Leifs Teater åter börjar repetera "Systrarna på Kinnekulle", så heter den stora pjäsen, en hyllning till berget, som egentligen skulle ha haft premiär i mitten av maj, men tillståndet i världen ville annat.

I juli och augusti räknar gruppen med att ha offentliga kvällsföreställningar, av några av komedierna, utomhus, med säkerhetsavstånd, vid Brunnssalongen. Leif Olsson inleder med ett Frödingprogram, tillsammans med musiker. Sedan följer en komedi av Holberg samt den roliga och spännande pjäsen Nostradamus, m.m. båda är svenska premiärer.

/Leif Olsson