TORSDAG 18 JUNI 2020


Foto/källa: Joachim Nywall - Skara Sommarland

Inget besked om öppning för Skara Sommarland

När regeringen införde ett maxtak om 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, innebar det att Skara Sommarland inte kunde öppna. Trots idoga försök till dialog med både myndigheter och beslutsfattare, där parken vädjat om att få släppa in fler än 50 personer i sin 400 000 kvadratmeter stora utomhuspark, har inget nytt besked kommit. På måndag inleds därför arbetet med att stänga ner verksamheten för året.

Ända sedan grindarna stängdes till Skara Sommarlands första Halloweenfirande i höstas, har man jobbat hårt för att göra parken redo för en sommar fylld av sol, bad, bus och åk. Men den här våren och sommaren blev inte riktigt som någon hade tänkt sig.

Skara Sommarland, till skillnad från andra äventyrsbad eller temaparker, bedöms som tillståndspliktigt enligt ordningslagen, där regeringen tillsvidare infört en maxgräns på 50 personer. Det betyder att vi inte får ta in fler än 50 personer i hela parken trots våra åtgärder för att öppna omsorgsfullt, där vi visat på hur vi kan följa Folkhälsomyndigheternas riktlinjer i vår 400 000 kvadratmeter stora utomhuspark.

Vi hade behövt ett besked angående vår öppning från regeringen före midsommar, för att inte säsongen skulle gå förlorad. Men ett sådant besked har dessvärre helt uteblivit. Därför kommer vi på måndag den 22 juni att påbörja arbetet med att stänga ner vår verksamhet för det här året.

– Det är ett otroligt tungt och ledsamt besked vi idag måste komma med. Vi hade förberett hela vår park på att kunna öppna på ett omsorgsfullt och säkert sätt, med begränsat antal gäster, distanshållning överallt och nya städ- och hygienrutiner. Men vi har inte fått något som helst gensvar från beslutsfattarna. Vi har därför inget annat val än att nu ge upp hoppet om att få öppna Skara Sommarland 2020. Vi behöver nu meddela våra drygt 550 säsongsanställda att de inte får någon anställning i sommar och vi har dessutom sagt upp nästan hälften av våra fastanställda medarbetare. Det är nog det som känns allra jobbigast just nu, säger Skara Sommarlands vd Janne Nilsson.

Alla säsongskort och entrébiljetter för 2020 kommer att gälla under hela 2021.


Pressmeddelande från: Skara Sommarland