ONSDAG 20 MAJ 2020


Bild av Andreas Lischka från Pixabay

Det verkar bli en riktig getingsommar – här kommer tipsen du behöver

Skadedjur, nyttodjur eller både och? Hur ska man egentligen förhålla sig till getingen? Vi reder ut begreppen inför det som verkar bli en riktig getingsommar.

Vi har nog alla varit med om det. Hur en skön fikastund på uteplatsen snabbt förvandlas till ett crescendo av flaxande armar och vält porslin när en svärm av getingar bjuder in sig själva på bulle och saft. Är oturen framme så blir någon till och med stucken. Då kan frågan ligga på lur: vad ska vi med getingar till?

Så förebygger du problem senare i sommar

Under våren kan du vidta vissa åtgärder för att förebygga att få problem med getingar senare i sommar, säger Caroline Josefsson, ansvarig för vår skadedjursbekämpning. Då är nämligen de övervintrade getingdrottningarna i färd med att bygga nya boplatser att lägga ägg i fortsätter hon.

Hittar du små bon runt hus/uterum och i uthus så kan du ta bort dem själv så länge du inte är allergisk mot getingens stick. Använd handskar och lämplig tätslutande klädsel och ta bort boet på kvällen då getingar är förhållandevis lugna.

Ett knep för att få fika i fred och ändå ta del av getingens nyttiga egenskaper är att locka dem till en avlägsen plats. Fyll en skål med läsk och ställa så lång bort som möjligt, tillexempel i utkanten av trädgården. I skålen kan du lägga flytande lecakulor, och på så sätt så drunknar inte getingarna.

Pressmeddelande från: Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslä