TISDAG 12 MAJ 2020

Ingen traditionell majblomma 2020

Coronapandemin stoppar fysisk majblommeförsäljning - digital insamling förlängs.

Under våren 2020 har man bara kunnat köpa majblommor digitalt. Detta för att undvika smittspridning. Planen har varit att barnen istället ska sälja fysiska majblommor efter sommaren. Men nu tvingas barnrättsorganisationen slopa den traditionella insamlingen helt, på grund av pandemin.

- Vi hade verkligen hoppats på att barnen skulle kunna sälja majblommor 2020, men den stora osäkerheten kring pandemin sätter stopp för det. Vi kan inte chansa på att Folkhälsomyndigheten lättar på sina rekommendationer till i höst och vi måste ta vårt ansvar för barn, volontärer och allmänhet, säger Tove Lindahl Greve – Majblommans generalsekreterare.

En klassisk majblommeförsäljning kräver omfattande logistik och mobilisering för volontärer, lärare och barn. En svår ekvation i en tid då varken experter eller politiker kan säga vad som gäller på lite längre sikt. Osäkerheten kring pandemins utveckling tvingar Majblomman ta det säkra för det osäkra.

Men alla som längtar efter att få tag i 2020 års blomma kan vara lugna. Tove Lindahl Greve:

- Årets majblommor finns i tryggt förvar och kommer att säljas nästa vår tillsammans med en hemlig blomma för 2021. Just nu kan vi inte berätta mer, men vi lovar att nästa insamling blir något alldeles extra.

Majblomman har arbetat mot barnfattigdom i Sverige sedan år 1907. Att försäljningen ställs in drabbar främst de barn som behöver Majblomman i sin vardag. Nära 10 procent av alla barn i Sverige lever i ekonomisk utsatthet. Lågkonjunkturen slår hårt mot dem, och Majblomman har plötsligt fått svårt att stötta.

- Även om den digitala försäljningen har gått bättre än vi vågat hoppas på, så kan den inte på långa vägar jämföras med barnens försäljning. Vi har fått in nära 7 miljoner kronor digitalt hittills, att jämföra med de 67 miljoner som barnen samlade in förra våren. Kort sagt behöver vi kompensera för den inställda försäljningen på alla sätt vi kan hitta på. Därför kommer vi bland annat att förlänga den digitala insamlingen till den sista maj, säger Tove Lindahl Greve

Alla som vill köpa digitala majblommor eller starta egna digitala insamlingar kan göra det på Majblommans hemsida fram till den 31 maj.

Pressmeddelande från: Majblomman